W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Olijf

Olea europaea.

Het is aan een toevallige mutatie te danken dat in de grijze oertijd de eerste boom met eetbare olijven kon ontstaan. De huidige olijfbomen zijn de door mensenhand vermenigvuldigde nakomelingen van deze boom. De olijfboom wordt zes tot acht meter hoog en heeft takken zonder dorens. In de bloeitijd, in de maanden mei en juni, is de olijfboom overdekt met kleine, geelachtige witte bloempjes die een heerlijke geur verspreiden. De tot vier cm lange, donkerpaarse vruchten, zo geheten steenbessen, worden tussen november en januari geoogst. In vroegere tijden werden de olijven alleen gebruikt om er olie uit te persen. De vruchten die we thans gebruiken waren in die tijd onbekend.
Tegenwoordig wordt de olijfboom in alle landen rondom de Middellandse Zee als verbruiksplant aangeplant. De ingelegde groene olijven zijn onrijpe en de donkerpaarse tot zwarte olijven zijn de rijpe vruchten. Ze worden beide graag gebruikt bij voorgerechten en in salades. Olijven horen bij warme gerechten, bijvoorbeeld gebraden gevogelte, gestoofde groenten en op de pizza. Uit rijpe olijven wordt olijfolie geperst, een proces waarbij de vruchten niet worden verwarmd. Olijfolie is geel- tot groenachtig en heeft een fijne smaak en geur. De uit olijven gewonnen tafelolie wordt wel maagdenolie genoemd; de vruchten worden daarvoor slechts licht geperst. Het na het persen overblijvende residu wordt industrieel productief gemaakt. De olijfboom groeit in het Middellandse-Zeegebied, Voor-Azi�, India en in Afrika. De boom kan zeer oud worden. De olijven bevatten tot ongeveer twintig procent waardevolle olie. Behalve als voedingsmiddel wordt olijfolie ook veelvuldig voor medicinale en technische doeleinden gebruikt. Itali� en Spanje zijn de grootste producenten van olijfolie.


 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google