WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Indeling zoogdieren
 

Orde van de onevenhoevigen

Onevenhoevigen zijn hoefgangers met aan de voorpoten en achterpoten een oneven aantal tenen. Bij sommige is het aantal tenen alleen oneven aan de achterpoten (tapirs). De maag bestaat uit één enkele holte. De onevenhoevigen eten uitsluitend planten. De paardachtigen en de tapirachtigen hebben een volledig gebit. Voor de paardachtigen is de gebitsformule 3143/2143 en voor de tapirachtigen 3143/3133. De neushoorns daarentegen kunnen zowel een volledig als een onvolledig gebit hebben, met als gebitsformules 2143/1143 of 0043/0033.
De vrouwtjes hebben gewoonlijk één paar tepels in de liesstreek. Ze baren bijna altijd één jong per keer. De neushoorns hebben middenop hun kop één horen of twee horens. De voorste horen is het meest ontwikkeld en kan wel 1,40 meter lang worden. Neushoorns zijn zeer groot, soms tot twee meter hoog en vijf meter lang. De paardachtigen en neushoornachtigen komen voor in Afrika en Azië, de tapirachtigen alleen in Zuid-Azië, op de Aziatische eilanden en in het midden van Zuid-Amerika.
De orde van de onevenhoevigen omvat verschillende families, maar slechts weinig geslachten. Er is maar één geslacht paardachtigen, één geslacht tapirachtigen en er zijn vier geslachten neushoornachtigen, die in totaal dertig soorten onevenhoevigen omvatten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be