WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Poolgebieden

Ontdekkingsreizigers

Toch hebben de poolgebieden steeds een aantrekkingskracht uitgeoefend op de menselijke nieuwsgierigheid, in het bijzonder de noordpool, omdat die nu eenmaal het dichtst bij de ‘beschaafde wereld’ ligt. Gebieden als Groenland en Spitsbergen, ver binnen de noordpoolcirkel gelegen, werden reeds door de Vikingen bereisd. Namen van poolreizigers als Frobisher, David en Hudson dateren al uit de zestiende en zeventiende eeuw. Beroemd is ook de overwintering op Nova Zembla (Russisch : Nowaja Zemlja, of ‘Nieuw Land’) door Heemskerck en Barentsz in 1596, net als de latere tochten van Franklin, Nansen en (in de twintigste eeuw) Amundsen. De eerste persoon die de geografische noordpool zelf bereikte was de Amerikaan Robert Peary, in het jaar 1909.
De verkenning van het zuidpoolgebied is pas in het begin van de twintigste eeuw goed op gang gekomen. Tot de pioniers behoren de Noor Amundsen, die in 1911 als eerste de zuidpool bereikte, en de Engelsman Robert Scott.
Beiden werden trouwens het slachtoffer van hun eigen wetenschappelijke nieuwsgierigheid. Scott kwam om op de terugreis van zijn expeditie en Amundsen keerde in 1928 niet meer terug van een opsporingstocht om de Italiaan Nobile te redden, die met een luchtschip was gestrand in de omgeving van Spitsbergen. Nobile werd gered, maar Amundsen kwam om. Een lot dat twee jaar later ook de Duitse geofysicus Alfred Wegener trof tijdens een expeditie naar Groenland.
Maar wat dreef dan toch die nieuwsgierigen ? Waarschijnlijk dezelfde drang eigen aan een wetenschapper, of hij nu astronoom is of bioloog, meteoroloog op oceanograaf. Ten aanzien van de beide poolgebieden komt daar nog eens het ‘unieke’ bij. De aanwezigheid van de magnetische polen in deze streken maken en het noord- en het zuidpoolgebied tot het toneel van verschijnselen die je elders op aarde gewoonweg niet kan bestuderen. Dat hangt samen met het aardse magneetveld. De krachtlijnen van dat veld, dat zich (wat uit ruimteonderzoek is gebleken) tot ver in de buitenaardse ruimte uitstrekt, omgeven onze planeet op een eigenaardige manier.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be