W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Dier - algemeen

Het ontstaan van de eilanden

Sommige eilanden zijn al zeer lang geleden losgeraakt van het dichtstbijzijnde werelddeel. Nieuw-Zeeland en Madagascar bijvoorbeeld zijn ontstaan lang voordat de Britse Eilanden ontstonden. En ze liggen ook verder van het werelddeel waarvan ze ooit eens deel zijn geweest. Dit verklaart waarom het dierenleven op deze twee grote eilanden zo afwijkt van dat van de gebieden waar ze eigenlijk toe behoren.
De oceanen zijn bezaaid met kleine eilandjes. De meeste daarvan hebben nooit deel uitgemaakt van een werelddeel. Ze zijn van vulkanische oorsprong. Op dergelijke eilandjes was er de eerste tijd na hun ontstaan geen sprake van plantengroei. Ze hadden daardoor enorm te lijden van de inwerking van wind en golven. Vandaar dat sommige van de allerkleinste eilandjes al gauw verdwenen. Maar de meeste eilandjes hielden het zolang uit, dat er zich eerst planten en later dieren konden vestigen. Men meent dat zo'n 'kolonisatie' van een eiland volgens een bepaald patroon verloopt.
Er zijn bijvoorbeeld zaden met vleugels en zaadpluisjes die worden meegevoerd op hoge luchtstromingen en zo op een eiland zijn terechtgekomen. In de uitwerpselen van een vogel die een eiland bezoekt, kunnen zich onverteerde zaden bevinden. Op die manier kan een vulkanisch eiland begroeid raken.
Gevleugelde dieren als vogels en vleermuizen komen vaak op oceanische eilanden aanvliegen. De vogels voeren in de opgedroogde modder aan hun poten en veren soms uiterst kleine diertjes mee. Insecten drijven net als gevleugelde zaden met de wind mee. Zo kan het dierenleven op een eiland van start gaan. Bepaalde grote dieren zoals krokodillen en schildpadden en mogelijk sommige zoogdieren kunnen vanuit een betrekkelijk dichtbij gelegen gebied een eiland zwemmend of drijvend bereiken. Andere dieren drijven op door rivieren naar zee gevoerde boomstammen mee en belanden zo op een eiland. En de mens brengt al of niet opzettelijk een aantal dieren mee.
Amfibie�n en zoetwatervissen komt men op oceanische eilanden zeer zelden tegen. Voor die dieren is het zoute water een onoverkomelijke hindernis.
Het ontstaan van vulkanische eilanden en de kolonisatie ervan door planten en dieren gaat nog steeds door. In 1963 rees ten zuidwesten van Ijsland het eiland Surtsey uit de kokende zee omhoog.
Van het eiland Krakatau heeft men een studie gemaakt. Het eiland heeft zijn huidige vorm sinds 1883, toen na een uitbarsting een stuk ervan verloren ging. Men ontdekte dat Krakatau eerst begroeid werd door gras en primitieve planten. Daarna werd het bevolkt door insecten en vogels. Later gingen er bomen groeien en kwamen er skinken of hagedissen en krokodillen. Tenslotte kwamen de ratten. Dit is zo ongeveer het patroon van de manier waarop het leven op een nieuw eiland zicht ontwikkelt.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be