W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

Oorworm

De oorwormen in onze streken zijn vijf tot 25 mm. grote, licht- tot donkerbruin gekleurde insecten. Hoewel ze een vleugelloze indruk wekken, hebben ze wel degelijk vleugels en kunnen ze in de meeste gevallen ook vliegen. Typisch zijn de krachtige tangen aan het uiteinde van het achterlijf, bij mannetjes voorzien van kleine tandjes. Ze dienen als wapen tegen vijanden en rivalen, om prooien vast te grijpen en om de vleugels te ontvouwen. Ook bij de copulatie spelen ze een rol.
Verspreiding : van de in totaal bijna 1.300 bekende soorten komt slechts een handvol bij ons voor. De hier afgebeelde soort (9-14 mm) leeft in tuinen, parken en open bossen.
Oorwormen zijn tijdens de nacht en in de schemering actief. Overdag houden ze zich graag schuil in donkere hoekjes, zoals onder schors of in met watten gevulde omgekeerde bloempotten, die men ter bestrijding van schadelijke dieren in de fruitbomen hangt. Het voedsel bestaat in eerste instantie echter niet uit bladluizen en andere schadelijke insecten, maar uit verse planten, zodat ze ook zelf schade kunnen aanrichten door jong plantgoed aan te wreten. Aangezien de dekschilden zeer kort zijn moeten de vliezige vleugels op een ingewikkelde manier opgevouwen worden om ze eronder te krijgen. Van onze inheemse soorten kan alleen de kleine Labia minor goed vliegen. De hier afgebeelde soort heeft weliswaar goed ontwikkelde vleugels, maar de vliegspieren zijn meestal gereduceerd zodat men toch zelden vliegende exemplaren aantreft. In het voorjaar en de herfst zorgen de wijfjes voor een holletje voor hun ongeveer vijftig eitjes. Het legsel wordt verzorgd.
Jeugdstadia : jonge oorwormen zien er net uit als volwassen dieren (onvolledige gedaanteverwisseling). Ze maken in de loop van hun ontwikkeling vier tot vijf vervellingen door en overwinteren in een schuilplaats.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be