WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dossier gezondheid

Dossier Gezondheid

Test zoekt oorzaak rokerslong

Gentse onderzoekers hebben een test ontwikkeld om MMP-12 op te sporen. Dat is een eiwit dat een rol speelt in het ontstaan van "rokerslong". Rokerslong of Chronic Obstructive Pulmonary Disease is een belangrijke doodsoorzaak: door het inademen van tabaksrook ontsteken de luchtwegen en wordt gezond longsweefsel aangetast. Er zouden in BelgiŽ 680.000 mensen aan lijden.

Eiwit
MMP-12 behoort tot een groep eiwitten die betrokken zijn bij de afbraak van bindweefsel in ons lichaam. Uit dierenproeven blijkt dat het een rol speelt in het ontstaan van rokerslong. Maar er bestond geen goede test om dat eiwit op te sporen, zegt de Gentse Universiteit, in slijm dat wordt opgehoest uit de luchtwegen. Vorsers onder leiding van dr. Ingel Demedts ontwikkelden er een.

Vroegtijdig
En ze stelden vast dat mensen met een "rokerslong" daadwerkelijk meer MMP-12 in hun longen hadden. Dat breekt de longblaasjes af. De test zou het mogelijk maken de eiwitten vroegtijdig op te sporen, vooraleer er klachten opduiken, en misschien zelfs de ontwikkeling van een therapie versnellen. De resultaten van het Gentse onderzoek verschijnen in het vakblad Thorax.

 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google