Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Oostindische kers
Tropaeolum
majus.
Tot de familie van de Oostindische kers behoren ongeveer tachtig
soorten die in Zuid-Amerika, vooral in Peru, inheems zijn.
Verschillende, in de Andes groeiende soorten komen voor gebruik
in de keuken niet in aanmerking, maar zijn overigens als
sierplanten zeer populair. Oostindische kers is een klis met
opgedeelde, schermvormige bladeren en langgesteelde bloemen. De
stralend oranjekleurige en rode bloemen en de naar peper
smakende bladeren worden in salades gebruikt. De dikke jonge
zaden zijn knapperiger en sterker van smaak dan de bladeren. Ze
worden gehakt op verschillende manieren gebruikt. Oostindische
kers doet het voortreffelijk in sauce tartare en overal waar ook
mierikswortel goed smaakt. De zaadhulzen kunnen net als
sjalotten in azijn worden ingelegd en worden dan
namaakkappertjes genoemd. Oostindische kers groeit op elke
grond. Het zaad wordt zaadje voor zaadje in het voorjaar in de
grond gestoken.