WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Op de grond nestelende vogels

Omdat er op de open grasvlakten weinig of geen bomen zijn, leven er in de savanne veel op de grond nestelende vogels. Sommige daarvan, bijvoorbeeld de kori-trap of reuzentrap (zie foto), zijn zo groot dat men ze zich moeilijk in een gerieflijk nest in de boomtakken kan voorstellen. De reuzentrap kan een gewicht van bijna 23 kg bereiken. Hij is ongeveer één meter hoog en 1,30 meter lang. De kori-trap kan wel vliegen, maar hij doet het niet graag. Hij heeft goed ontwikkelde dijspieren, brede poten en drie stevige, naar voren wijzende tenen. De kori-trap is met deze uitrusting een zeer behoorlijke hardloper. De mannetjes van alle vier Afrikaanse trapsoorten voeren voor het vrouwtje een zeer spectaculaire paringsdans uit. Het mannetje stapt met afgemeten passen voor het wijfje heen en weer, spreidt de helderwitte veren van zijn vleugels, hals en staart en laat de luchtzakken in zijn keel opzwellen. De mannetjes doen niet mee aan het uitbroeden van de eieren en het grootbrengen van de jongen.
De parelhoenders zijn ook snel te been. Het zijn gezelligheidsdieren. Ze nestelen op de grond en eten insecten en planten. Een mannetje en een vrouwtje die gaan paren, zonderen zich af en voegen zich na de paring weer bij de groep. De gierparelhoen is de meest opvallende soort van deze familie. Hij heeft felblauwe veren en zwarte en witte spikkels en strepen. In tegenstelling tot de gekuifde parelhoen, die in hetzelfde gebied leeft, heeft de gierparelhoen helemaal geen veren op zijn kop en nek. Deze aanpassing heeft niet te maken met de hygiëne, zoals bij de gier. Zijn kale kop en nek moeten ervoor zorgen dat de parelhoen met grote snelheid door het struikgewas kan rennen, zonder in de takken verward te raken.
De kroonkraanvogel is veel opvallender dan de trappen of de parelhoenders. Hij heeft lange poten, een grote vlucht en een zwartfluwelen kalotje met een stralende krans van veren om zijn kop. De kroonkraanvogel is een goede vlieger, maar hij nestelt in het gras, bij voorkeur in een moerassig gebied. Een andere kraanvogelsoort die men in dit gebied kan aantreffen, is de fijn gekleurde juffertjeskraanvogel. Het is de kleinste kraanvogelsoort. Hij trekt elk jaar van Zuidoost-Europa naar Afrika. Kraanvogels zijn schuw en achterdochtig, vooral in de tijd dat ze nestelen. De mannetjes helpen bij het uitbroeden van de eieren. Misschien zijn de kraanvogels wel het meest bekend om hun uitbundige dans. Daarbij lopen ze met half uitgespreide vleugels om elkaar heen. Ze maken korte trotse stappen en af en toe hoge sprongen (er zijn soorten die wel zes meter hoog springen) en soms maken ze voor hun partner een diepe buiging. Deze ingewikkelde rondedans is een wezenlijk onderdeel van het paringsritueel van de kraanvogels.
Krokodilwachters begeven zich soms in de bek van een krokodil om er voedsel uit te halen. Hij pakt bloedzuigers die op het tandvlees van de krokodil zitten en etensresten. Verder verwijdert deze plevier parasieten van de huid van de krokodil. Het is een behandeling waar de krokodil veel plezier van heeft. En de plevier vult zijn maag. Een ander voorbeeld van een dergelijke samenwerking is die tussen de scharlakenrode bijeneter en sommige grotere vogels, zoals de grondneushoornvogel en de koritrap. Hoewel de gastheer er in dit geval lang niet zoveel plezier van heeft. De kleine, schitterend gekleurde bijeneter rijdt mee op de ruggen van de vogels en kijkt ondertussen uit naar insecten die door zijn verdraagzame gastheer bij het lopen worden opgeschrikt. Ziet de bijeneter insecten, dan vliegt hij erop af, vangt ze, eet ze in de lucht op en gaat daarna weer op zijn rijdier zitten.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be