W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

Oproller

Glomeris marginata - familie oprollers/Glomeridae.
Deze diertjes hebben een lichaam van zeven tot twintig mm. lang, met slechts twaalf tot dertien rompringen, die bij volwassen dieren van de afgebeelde soort effen glimmend zwart zijn, maar bij andere soorten voorzien kunnen zijn van gele of rode rijen vlekjes. De kleine pootjes zijn van bovenaf niet te zien. De wijfjes hebben zeventien paar poten, de mannetjes negentien. Verwarring met de rolpissebedden is mogelijk.
Verspreiding : wijd verspreid in Europa in bossen met een rijke strooisellaag, waar de dieren zich onder bladeren, schors en stenen ophouden.
De voeding bestaat uit plantaardig afval of stuifmeel, minder vaak uit zwammen, mos of aas. Bij verstoring draaien oprollers hun gepantserde rug naar buiten en worden de poten volledig verborgen. De wijfjes leggen hun eitjes in holletjes die ze met hun eigen uitwerpselen maken.
Als de larven uit het ei komen, hebben ze aanvankelijk slechts drie paar dubbele poten. Pas na de zesde vervelling is het aantal poten compleet. Het duurt drie tot vier jaar voor de dieren geslachtsrijp zijn. Een leeftijd van meer dan tien jaar is bij de dieren van zo'n kleine omvang zeer ongewoon.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be