WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Natuur algemeen

Dossier natuurverontreiniging

Opwarming oceaan werkt broeikaseffect in de hand
Warmer water dat door klimaatverandering aan de oppervlakte van oceanen ontstaat, kan het broeikaseffect verder in de hand werken. Door de opwarming mengt de bovenste laag van de oceaan minder goed met koudere lagen, waarin veel voedsel zit voor plankton. Omdat plantaardig plankton het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) opneemt, kan een terugloop van het plankton ertoe leiden dat er meer CO2 in de atmosfeer komt.
Algjes
Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het nummer van het wetenschappelijk tijdschrift Nature dat donderdag verschijnt. De afname van de hoeveelheid plantaardig plankton, dat bestaat uit microscopisch kleine algjes, heeft ook gevolgen voor de voedselketen in de oceanen. De algjes worden gegeten door dierlijk plankton, dat het voedsel is van bijvoorbeeld garnalen.
Het plantaardig plankton zit op 100 meter diep om zonlicht van boven te kunnen ontvangen en stikstof, fosfaat en ijzer uit diepere oceaanlagen. Wanneer dat voedsel beschikbaar komt, groeit het plankton sterk. Als het voedsel op is, sterft het plankton af en zakt het naar de oceaanbodem. Daarna is het wachten op nieuwe aanvoer van voedsel.
Minder plankton
Volgens de onderzoekers komen de pieken in de aanwas van plankton steeds verder uit elkaar te liggen, als er door slechte menging van verschillende waterlagen minder voedsel naar boven komt. Bovendien worden de pieken onregelmatiger. Over een periode van vijf jaar zal daardoor de hoeveelheid plankton afnemen.
Prof. dr. J. Huisman van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica van de UvA gebruikte samen met collega's van het Centrum voor Wiskunde en Informatica computersimulaties om de samenhang tussen menging van waterlagen en de groei van plankton uit te dokteren. De uitkomsten van de rekenkundige oefening leken overeen te komen met bevindingen van de Universiteit van Hawa�. Bij Hawa� is de oceaan van nature al sterk gelaagd. Ook daar bleek de groei van plankton minder stabiel te zijn.

 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be