WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Paddestoelen
 

Oranje berkeboleet

Leccinum rufescens, L. versipelle
Deze paddestoel is te herkennen aan de oranjegele hoed, de donkere poriŽn bij jonge exemplaren, de donkergekleurde schubben op de steel en de groeiplaats in de buurt van de berk. De hoed is vijf tot achttien cm breed, bolrond en plat en vlezig. De hoedhuid steekt net over de rand heen, is dof, in het begin fijnviltig en later glad. Het heeft geen levendige rode kleur, maar is meestal okerkleurig tot rossig. De randen van de buisjes of poriŽn zijn eerst donker : asgrijs tot bruinzwart. Later worden ze bleker, okerkleurig tot wijnrood met grijze nuances. De steel, acht tot twintig cm lang en twee tot zes cm dik, is stevig, aanvankelijk ietwat bol tot knolvormig, later cilindrisch. Hij is bedekt met kleine, gegolfde schubjes die donker tot zwartbruin zijn en contrasteren met het wittige oppervlak, dat bovenaan soms bleker van kleur en onderaan blauwgroen is. Het vlees is van jonge exemplaren hard, niet erg sappig; later wordt het in de hoed zachter en in de steel vezeliger. Bij doorsnijding wordt door blootstelling aan de lucht de zilverwitte kleur van het vlees wijnrood tot grijsviolet; de blauwgroene kleur in de voet van de steel kleurt zwartblauw. Net als de andere vertegenwoordigers van dit geslacht heeft ook deze boleet geen opvallende geur, maar wel een aangename smaak.
Hij groeit van juni tot november in berkenbossen, dat wil zeggen op zure grond. Hij komt in heuvelachtige gebieden voor en op grote hoogte, maar nergens veelvuldig.
Jonge exemplaren zijn zeer smakelijk en geschikt voor vele bereidingswijzen. De houtige stelen van oude exemplaren laten zich zeer slecht verteren.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer

Bezoek ook: www.infoblog.be
Meer weten over gezondheid? --> http://gezondheid.infoblog.be
Meer weten over huisdieren? --> http://huisdieren.infoblog.be