Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Oranjeboom
Of
pommerans, zure sinaasappel.
Citrus aurantium.
Het citrusgeslacht omvat vele soorten en ondersoorten, zoals
sinaasappelen, zure sinaasappelen, citroenen, grapefruits,
mandarijnen, enz. Talrijk zijn de werkzame stoffen die uit
bladeren, bloemen, schillen vruchtvlees worden gewonnen. Voor de
keuken, maar ook voor de geneeskunde, is de zure sinaasappel
belangrijk. Op de plantages houdt men de oranjebomen op een
hoogte van vier tot vijf meter. Ze zijn rijkelijk vertakt,
doornig en hebben lichtgroene scheuten. De donkere,
altijdgroene, ovale, spits toelopende bladeren zijn tien tot
vijftien cm lang, leerachtig en met talrijke oliekliertjes
bezet. De wit gesteelde tweeslachtige bloemen staan in de
bladoksels of vormen kleine trosjes. De vijf kelkblaadjes vormen
een gesloten knop die zich bij het ontluiken uitspreidt. De
oranjerode kogelvormige vrucht verenigt in de buitenste schil
talrijke compartimenten die etherische olie bevatten. Daaronder
ligt de geel-witachtige, ietwat bittere laag die het vruchtvlies
omsluit. De bladeren bevatten eveneens aromatische bittere
stoffen, evenals de oranjebloesem waaruit olie en
oranjebloesemwater wordt vervaardigd. De aromatische olie van de
zure sinaasappel wordt voor niet-alcoholische dranken, ijs,
suikerwerk en gebak gebruikt.