Rubriek :
							Kruiden en specerijen -
								overzicht
						
						
								
									Oranjeboom
							
						
							
								 Of
								pommerans, zure sinaasappel.
Of
								pommerans, zure sinaasappel.
								Citrus aurantium.
							
						
						
							
								Het citrusgeslacht omvat vele soorten en ondersoorten, zoals
								sinaasappelen, zure sinaasappelen, citroenen, grapefruits,
								mandarijnen, enz. Talrijk zijn de werkzame stoffen die uit
								bladeren, bloemen, schillen vruchtvlees worden gewonnen. Voor de
								keuken, maar ook voor de geneeskunde, is de zure sinaasappel
								belangrijk. Op de plantages houdt men de oranjebomen op een
								hoogte van vier tot vijf meter. Ze zijn rijkelijk vertakt,
								doornig en hebben lichtgroene scheuten. De donkere,
								altijdgroene, ovale, spits toelopende bladeren zijn tien tot
								vijftien cm lang, leerachtig en met talrijke oliekliertjes
								bezet. De wit gesteelde tweeslachtige bloemen staan in de
								bladoksels of vormen kleine trosjes. De vijf kelkblaadjes vormen
								een gesloten knop die zich bij het ontluiken uitspreidt. De
								oranjerode kogelvormige vrucht verenigt in de buitenste schil
								talrijke compartimenten die etherische olie bevatten. Daaronder
								ligt de geel-witachtige, ietwat bittere laag die het vruchtvlies
								omsluit. De bladeren bevatten eveneens aromatische bittere
								stoffen, evenals de oranjebloesem waaruit olie en
								oranjebloesemwater wordt vervaardigd. De aromatische olie van de
								zure sinaasappel wordt voor niet-alcoholische dranken, ijs,
								suikerwerk en gebak gebruikt.