WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dossier gezondheid

Dossier Gezondheid

Steeds meer Belgen bereid tot orgaandonatie

Alsmaar meer Belgen zijn bereid na hun dood organen af te staan. Al meer dan 45.000 mensen hebben zich officieel laten registreren als orgaandonor. Sinds de lancering van de campagne van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte ter bevordering van orgaandonatie is het aantal nieuwe registraties met bijna de helft toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Volksgezondheid.

Stijging van 48,9%
Al 45.657 Belgen verklaarden in hun wilsbeschikking dat ze na hun dood organen willen afstaan, zo blijkt uit de recentste cijfers van Volksgezondheid. De teller van het aantal expliciete weigeringen staat op 192.605. Dat lijkt veel, maar in vergelijking met het aantal verzetten voor de start van de campagne (191.264) is er maar een stijging van 0,7 procent. Het aantal positieve registraties steeg in die periode met 48,9 procent.

Voor de start van de donorcampagne van Demotte verzette 86 procent zich tegen orgaandonatie en liet 14 procent in zijn wilsbeschikking opnemen dat ze organen wilden afstaan. "Nu zijn de verhoudingen net omgekeerd", zegt Walter Bontez, de co÷rdinator voor bloed-, orgaan- en weefseldonatie van de FOD Volksgezondheid. "Momenteel tekent slechts 15,3 procent van de mensen actief verzet aan tegen een donatie. Ongeveer 85 procent laat zich als orgaandonor registeren."

Geen registratie van nieuwe donoren
Opvallend is volgens de co÷rdinator dat sommige gemeenten helemaal geen nieuwe donoren registreren. "Het gaat om gemeenten die hun inwoners enkel inlichten over de mogelijkheid om verzet aan te tekenen tegen een donatie. Ze houden de mensen voor dat iedereen in BelgiŰ donor is, tenzij hij of zij zich daar officieel tegen verzet", verduidelijkt Bontez. "Dat klopt in theorie misschien, maar toch moeten we af van die denkwijze. Als iemand in zijn wilsbeschikking verklaart dat hij na zijn dood wel organen wil afstaan, is het voor artsen en verpleegsters veel eenvoudiger om dat ook daadwerkelijk te doen zonder dat er discussie met de familie van de overledene aan te pas komt."

Volksgezondheid start komende lente met een nieuwe informatiecampagne voor het personeel van alle Belgische gemeenten. Er zal worden uitgelegd wat de precieze bedoeling is van orgaandonatie en wat registratie als orgaandonor precies inhoudt. Bedoeling is dat ook de bevolking op die manier juister zal worden ge´nformeerd. Walter Bontez wijst erop dat deze campagne niet los staat van de eerdere voorlichtingsinitiatieven, maar een aanvulling vormt.
 

 

ę 2006 - WORLDEXPLORER
Google