W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     


Rubriek : Archeologie

IJsman Otzi was waarschijnlijk onvruchtbaar

De resten van Otzi, de oudste mummie ter wereld.IJsman Otzi was waarschijnlijk onvruchtbaar. Dit denkt althans de Italiaanse wetenschapper Franco Rollo. Zijn bevinding ondersteunt de stelling als zou de ijsman maar weinig sociaal aanzien hebben gehad.

De onderzoeken op de meer dan 5.000 jaar oude gletsjermummie zijn uiterst nauwkeurig uitgevoerd op het mitochondriaal DNA, dat uitsluitend via de moeder wordt ge�rfd. Helemaal zeker is de onvruchtbaarheid echter niet, aldus Rollo.

Theorie weerlegd
De studie weerlegt de romantisch-patriottische theorie, die zegt dat de ijsman de voorvader van alle Tirolers was. De bevinding ondersteunt wel de theorie van de ondertussen overleden onderzoeker Konrad Spindler, die in de jaren negentig stelde dat Otzi een eenzaat was die uit de gemeenschap werd verstoten en in de bergen om het leven kwam.

Otzi werd in september 1991 door het N�rnbergse echtpaar Erika en Helmut Simo op de Similaungletsjer in het Otztal gevonden. Het 5.300 jaar oude lijk wordt in een museum in Bolzano bewaard.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google