Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Paprikapoeder
Capsicum
annuum.
Paprika's worden uit zaad gewonnen. De eenjarige plant wordt tot
zestig cm hoog. Afhankelijk van de groeiplaats ligt de bloeitijd
tussen juni en september, de rijping van de vruchten ligt tussen
half juli tot laat in het najaar. De vruchten worden na het
rijpen geplukt en aan een draad geregen opgehangen om te drogen.
Tegenwoordig wordt deze plant hoofdzakelijk in de warme gebieden
van Zuid-Europa, Midden-Amerika, India en Oost-Azi� verbouwd en
tot specerij verwerkt. Als specerij worden de rijpe, gedroogde
en gemalen vruchten van voornamelijk de rode soorten gebruikt.
Vlezige soorten zijn niet geschikt voor de vervaardiging van
paprikapoeder en worden voor salade en als groente gebruikt. De
verschillende soorten lopen qua grootte, vorm en scherpte van
smaak onderling sterk uiteen. In de handel zijn de zachte
delicatessenpaprika, de scherpere zoete paprika en als
goulashspecerij de krachtige rozenpaprika verkrijgbaar.
Paprikapoeder is ��n van de specerijen die onmisbaar zijn
geworden. Het poeder wordt gebruikt voor sauzen, soepen,
salades, kwark voor op de boterham en voor het kruiden van
worstsoorten, vlees en gevogelte. Behalve als poeder verheugt
geconserveerd paprikamerg van verse, rijpe vruchten zich in een
grote populariteit.