WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Paddestoelen
 

Parelstuifzwam

Lycoperdon perlatum
De parelstuifzwam herkent u direct aan het peervormige vluchtlichaam, dat dicht bezet is met stekels die bruinig worden. Het vruchtlichaam is drie tot acht cm hoog en twee tot vijf cm breed. Meestal is het peervormig, soms ook knots- of smal wigvormig. Bovenaan is het afgerond of knobbelig en bedekt met stekels van twee mm lang. Bij het afvallen laten de stekels hoekige indrukken of alveolen na die op oude, gladde vruchtlichamen een netpatroon vormen. In het begin zijn zowel de stekels al het oppervlak wittig, later krijgen ze een oker- tot lichtbruine kleur.
Bij het verdrogen wordt het peridium papierachtig. Bij oude vruchtlichamen ontstaat er een kleine gleuf waardoor de sporen naar buiten komen en uitwaaieren. Bij druk ontsnappen ze allemaal tegelijk in enorme sporenwolken.
Het vlees binnenin is eerst wittig, wordt later olijfgeel om uiteindelijk over te gaan in een olijfbruin sporenstof. Deze soort groeit van juni tot november in loof- of naaldbossen, in parken, onder kreupelhout en met name in de drogere boszoom. De paddestoelen gedijen zowel op alkali- als op zure grond, op vochtige plekken zijn ze niet te vinden. Ze groeien van het laagland tot in de bergen; in de Alpen worden ze zelfs op 2200 meter aangetroffen. Ze komen overal algemeen voor. Zolang het vlees binnenin wit is, is het een smakelijke paddestoel, die bijvoorbeeld met roerei een heerlijke combinatie vormt.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer