WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Patrice Lumumba

Lumumba, Patrice Emery (Onalua, territorium Katako Kombe, Sankuru-Kasai, 2 juli 1925 - Katanga 10/13 febr. 1961), politicus uit Kongo [Kinshasa], behorende tot het Tetela-volk, was van 1957 tot 1959 handelsdirecteur van een bierbrouwerij in Leopoldstad.
In okt. 1958 behoorde hij tot de oprichters van de Mouvement National Congolais (MNC), een organisatie die ten doel had op geweldloze wijze onmiddellijke onafhankelijkheid voor Belgisch-Kongo te bereiken. Het MNC-congres te Stanleystad leidde tot ernstige onlusten. Lumumba werd daarvoor verantwoordelijk gesteld, in nov. 1959 gearresteerd en tot zes maanden gevangenisstraf veroordeeld. Zijn populariteit onder de Kongolezen was zo groot, dat hij in staat werd gesteld de politieke rondetafelconferentie van jan.-febr. 1960 te Brussel bij te wonen. De wetgevende verkiezingen van mei 1960 brachten Lumumba en de MNC grote winst.
Op 30 juni 1960 werd de soevereiniteit aan Kongo overgedragen. Lumumba werd de eerste regeringsleider. Zijn regering werd geconfronteerd met de opstand van het Kongolese leger begin juli 1960 en de Katangese secessie onder Tsjombe op 11 juli 1960. Op 14 juli verbrak Lumumba de betrekkingen met BelgiŽ. Hij reisde naar de Verenigde Staten om hulp te bepleiten, o.a. in de Verenigde Naties. Begin september werd hij door president Kasavubu van zijn functie ontheven. Op 14 sept. werden de Kongolese politici 'geneutraliseerd' door kolonel Mobutu.
Gedurende twee maanden verbleef Lumumba in zijn residentie, bewaakt door een leger van de Verenigde Naties. Op 27 nov. slaagde hij erin te ontsnappen, maar hij werd op weg naar Stanleystad op 2 dec. 1960 aangehouden te Port-Francqui, op 17 jan. 1961 naar Katanga overgebracht en in februari bij Lubumbashi om het leven gebracht. Hij werd, vooral door vele jonge Afrikaanse staten, als een martelaar voor de Afrikaanse zaak beschouwd.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer