WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Historische figuren

Paul Gauguin

Gauguin, Paul (officieel: Eugène Henri Paul) (Parijs 7 juni 1848 - Atuona, Îles Marquises, 8 mei 1903), Frans schilder, beeldhouwer en keramist, gaf in 1883 zijn veelbelovende carrière in de bankwereld op en reisde met zijn Deense vrouw, Mette Sophie Gad, naar Kopenhagen, vanwaar hij echter spoedig terugkeerde om zich geheel aan de schilderkunst te wijden. In 1886 vestigde hij zich in het Bretonse dorp Pont-Aven. Tijdens dit verblijf, in 1878 onderbroken door een reis naar Panama en Martinique met de schilder Charles Lavan, maakte hij zich gaandeweg los van de invloed van het impressionisme (Camille Pissarro, Paul Cézanne) en trachtte te komen tot een verduidelijking van de vorm door middel van grote kleurvlakken en het gebruik van heldere kleuren, een poging tot het hervinden van de klare vorm: de synthetische stijl (zie synthetisme), die van veel invloed is geweest op de groep schilders die zich om hem groepeerde (School van Pont-Aven).
De maanden oktober tot december van dat jaar bracht Gauguin door in Arles bij Van Gogh, die hij in Parijs had leren kennen. Dit verblijf liep uit op een dramatische breuk tussen beide vrienden, die in wezen volstrekt anders geaard bleken; Gauguin keerde terug naar Parijs en nam deel aan een tentoonstelling die een overtuigende demonstratie van het synthetisme werd. Na een kort verblijf in Pont-Aven vestigde hij zich in Le Pouldu. In 1891 vertrok hij naar Tahiti, waar hij als eerste van de toenmalige kunstenaars op zoek ging naar een 'ongeciviliseerde' en onbedorven wereld, waar hij meende zuivere oerbronnen van de inspiratie te kunnen vinden. Hierin ligt, afgezien van zijn onmiskenbaar talent, Gauguins unieke betekenis.
Over Tahiti schreef hij samen met Charles Morice het autobiografische Noa-Noa (1893-1894), dat hij met prachtige houtsneden illustreerde (origineel in het Musée du Louvre, Parijs). De in Tahiti ontstane werken worden gekenmerkt door eenvoudige vormen, soepele en krachtige lijnen en sprekende kleuren. Hetzelfde gevoel voor vorm komt tot uiting in de houtsculpturen die hij er maakte. Door moeilijkheden met de overheid zag hij zich gedwongen in 1901 te verhuizen naar Atuona, waar hij in ellendige omstandigheden overleed. Gauguin heeft een bepalende invloed gehad op vele stromingen in de moderne schilderkunst.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer