Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Pepermunt
Mentha
piperita
De pepermunt is een overblijvende plant tussen de dertig en
zestig cm hoog. De plant kent vele soorten die in veel Europese
landen worden verbouwd. In de Nederlandse keuken zijn witte en
groene munt nog niet erg populair, in Engeland is de witte munt
van de vari�teit Bowles erg geliefd. De bloeiwijze is een
langwerpige aar. De plant is meestal steriel en vermenigvuldigt
zich door weelderig uitschietende uitlopers. De pepermunt zoals
we die thans kennen, is geen zuivere soort meer, maar door
kruisingen van verschillende muntsoorten reeds lang geleden
ontstaan. De bloeitijd van de pepermunt loopt van juni tot
augustus. Voor keukengebruik moet men de verse bladeren van de
pepermunt gebruiken, die nooit met andere kruiden worden
gecombineerd. Pepermunt smaakt goed bij fruit, fruitsalades,
mixed drinks en puddingen. Bij vlees wordt pepermunt
tegenwoordig nog maar zelden gebruikt, met uitzondering van de
Engelse plattelandskeuken en voor het schapevlees. Daarentegen
wordt pepermunt wel bij verschillende groenten gebruikt.