W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Peterselie

Of botersellerie, hofeppe, tuineppe.
Petroselinum crispum.

Wat wij tuinpeterselie noemen komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Middellandse Zee. Wij hebben te maken met een tweejarige plant die wordt vermenigvuldigd door zaad dat na enkele weken begint te ontkiemen. In het eerste jaar groeit slechts een lage bladrozet. Van juni tot in de winter kan er geoogst worden. In het tweede jaar schiet er een bloemstengel omhoog die tot negentig cm lang kan worden. Nadat de zaden zijn gerijpt, droogt de plant uit. Er worden twee varianten gekweekt, de bladpeterselie vanwege haar enkelvoudige, krullende bladeren, en de wortelpeterselie vanwege de wortels die in groentensoepen worden gebruikt. De plant heeft een pittige geur, de wortel ruikt en smaakt aangenaam maar de zaden hebben een scherpe reuk en smaak. De bloeitijd is in mei en juni en de zaden rijpen in de periode augustus, september. Als keukenkruid komt peterselie in bijna alle moestuinen van Europa voor. In het najaar kan de peterselie in een bloempot worden overgeplant en in huis lang goed worden gehouden.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google