Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Peterselie
Of
botersellerie, hofeppe, tuineppe.
Petroselinum crispum.
Wat wij tuinpeterselie noemen komt oorspronkelijk uit het gebied
rondom de Middellandse Zee. Wij hebben te maken met een
tweejarige plant die wordt vermenigvuldigd door zaad dat na
enkele weken begint te ontkiemen. In het eerste jaar groeit
slechts een lage bladrozet. Van juni tot in de winter kan er
geoogst worden. In het tweede jaar schiet er een bloemstengel
omhoog die tot negentig cm lang kan worden. Nadat de zaden zijn
gerijpt, droogt de plant uit. Er worden twee varianten gekweekt,
de bladpeterselie vanwege haar enkelvoudige, krullende bladeren,
en de wortelpeterselie vanwege de wortels die in groentensoepen
worden gebruikt. De plant heeft een pittige geur, de wortel
ruikt en smaakt aangenaam maar de zaden hebben een scherpe reuk
en smaak. De bloeitijd is in mei en juni en de zaden rijpen in
de periode augustus, september. Als keukenkruid komt peterselie
in bijna alle moestuinen van Europa voor. In het najaar kan de
peterselie in een bloempot worden overgeplant en in huis lang
goed worden gehouden.