W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De pijlstaartrog

Orde : Rajiformes - familie : Verschillende - geslacht : Verschillende en soort : Verschillende. Er zijn achttien roggen-families en ongeveer zeshonderd soorten, en ze zijn allemaal verwant aan de haaien.
Met hun krachtige, platte lijven en giftige staarten zijn de pijlstaartroggen zeer kenmerkende bewoners van de warme wateren in de wereld. De meeste pijlstaartroggen zijn zoutwatervissen, maar van verschillende soorten is bekend dat ze in riviermonden zwemmen om  te eten en sommige leven in zoet water. Deze bizarre vissen hebben grote hersenen ontwikkeld en zeer geavanceerde methodes om prooi, roofdieren en leden van hun eigen soort waar te nemen.
Hoewel sommige roggensoorten solitair zijn, vormen de meeste groepen van wel duizend dieren. De pijlstaartrog heeft een skelet dat uit flexibel kraakbeen bestaat. Zijn ruggengraat loopt door als staart met een stekel aan het uiteinde, met twee met gif gevulde groeven aan de onderkant. Wanneer de pijlstaartrog om zich heen slaat naar een slachtoffer, barst de tere staarthuid open om gif af te geven. Sommige roggen met lange staarten vallen aan als ze schrikken; andere soorten zoals de gladde pijlstaartrog tillen hun staart op als waarschuwing. De meeste roggen zijn vriendelijk en gebruiken hun staart alleen uit zelfverdediging tegen hun belangrijkste vijanden : haaien en soms de mens.
In tegenstelling tot de meeste vissen kan een rog niet in het water drijven omdat hij geen zwemblaas heeft. Dit betekent dat hij naar de zeebodem zinkt als hij stopt met bewegen. Om te zwemmen kronkelt een pijlstaartrog met zijn krachtige lijf om een rimpelende beweging te maken rond de flexibele zijkanten, die eigenlijk aangepaste vinnen zijn. In de buurt van het oppervlak is de vis gecamoufleerd door een licht gekleurde buik, die moeilijk te zien is tegen het heldere licht dat in het water schijnt. Wanneer een rog plat op de bodem ligt, zorgt zijn donkere, gevlekte rug voor camouflage.
Pijlstaartroggen hebben scherpe, stevige, puntige tanden, ideaal voor het grijpen en pletten van prooi. Hoewel sommige pijlstaartroggen vooral op vis jagen, eten veel soorten ook schelpdieren, schaaldieren zoals garnalen en krabben, en ongewervelde dieren zoals wormen en zeesterren. Wanneer een pijlstaartrog eenmaal zijn volgende maal heeft gelokaliseerd, gebruikt hij zijn platte lijf om de prooi in de val te lokken op de zeebodem. Daarna manipuleert hij de flexibele zijkanten van zijn lijf om het eten naar zijn mond te brengen. Net als andere vissen, inhaleren pijlstaartroggen water om prooi waar te nemen en om zuurstof te krijgen. Dit doen ze door water in hun kieuwspleten te zuigen, die net achter de ogen liggen, boven op de kop.
Tijdens de warmere maanden komen pijlstaartroggen vaak in paren of grote scholen bij elkaar om te paren. Tot wel twaalf bevruchte eieren ontwikkelen zich langzaam in het lijf van het vrouwtje, voordat ze uiteindelijk levende jongen baart, een jaar later.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer