W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

De pofadder

Orde : Squamata - familie : Viperidae - geslacht : Bitis en soort : Gewone pofadder. De pofadder behoort tot de adderachtigen, die vrijwel overal in de wereld voorkomen.
E�n van de meest voorkomende, meest dodelijke en meest gevreesde van alle Afrikaanse slangen, de pofadder, staat in delen van zuidelijk Afrika ook bekend als Lebolobolo. E�n beet van zijn lange, kromme tanden kan fataal zijn voor een mens, tenzij deze onmiddellijk behandeld wordt. Voordat hij toeslaat blaast de pofadder zichzelf op met lucht en ademt die met luide ademstootjes uit. Dit is een waarschuwing dat hij op het punt staat om aan te vallen.
De pofadder is een zware slang met zeer lange giftanden en als hij aanvalt, is de beet meestal diep en fataal. Omdat hij zich langzaam voortbeweegt en ervan houdt om zich te koesteren op warme plekken, waaronder voetpaden en wegen, is hij zeer gevaarlijk, omdat hij niet uit de weg gaat als iemand per ongeluk over hem struikelt of op hem stapt. De pofadder gebruikt twee manieren om zich voort te bewegen, en ��n daarvan houdt in dat hij zijn lijf golvend voortbeweegt in een S-vorm. Maar omdat hij zo groot en zwaar is, beweegt zijn hele lijf meestal in een voorwaartse golf, waarbij hij zijn lijf op en neer duwt als een rups en een recht, diep spoor achterlaat in het zand.
Hoewel pofadders het grootste deel van het jaar alleen leven, komen ze van de late herfst tot de vroege lente samen om te paren. De mannetjes vechten met elkaar om een vrouwtje te veroveren. Een drachtige slang is er dol op om zich te koesteren tussen lage struiken.  Ze houdt de eieren in haar lijf tot ze helemaal volgroeid zijn, zodat na het leggen haar jongen onmiddellijk uit hun dunne eierschaal kruipen. Ze zijn dan zo'n vijftien tot twintig cm groot en lijken wel mini-uitvoeringen van volwassen slangen. Ze zijn vrijwel direct actief en giftig.
De pofadder komt te voorschijn in het donker en ligt op de loer om zijn prooi in een hinderlaag te lokken. Hij past perfect bij zijn achtergrond en hoeft niet ver van huis te gaan om voedsel te vinden. Hij eet padden en kleine knaagdieren zoals ratten en muizen, en ook wel andere kleine dieren die hij te pakken kan krijgen, zoals hagedissen, vogels op de grond en soms zelfs andere slangen. Als de prooi wegkruipt na gebeten te zijn, volgt de pofadder het spoor door de geur op te pikken met zijn trillende tong. Hij slikt zijn prooi helemaal door. Hij kan echter zelf ten prooi vallen aan adelaars, mangoesten, secretarisvogels en kleine roofdieren.
Hoewel de pofadder alleen aanvalt als hij gestoord wordt, voert hij veel aanvallen uit. In Zuid-Afrika is hij verantwoordelijk voor meer dan zestig procent van alle slangenbeten bij mensen en voor de meeste doden door slangengif. Het gif tast de ademhaling en het hart van het slachtoffer aan, en veroorzaakt ook weefselschade.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer