W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vlinders
 

De pop en de cocon

In de pop vindt de gedaanteverwisseling, de zogenaamde metamorfose, plaats. De rups verandert na een leven van eten en groeien in een vlinder, die helemaal ingesteld is op de voortplanting.
Een pop is een uiterst kwetsbaar stadium in het leven van de vlinder. In geval van nood heeft hij geen poten of vleugels om zich in veiligheid te brengen. Een veilig plekje om te verpoppen is dan ook van het grootste belang. Poppen van dagvlinders, die aan een plant vastzitten, zijn door vorm en kleur prachtig gecamoufleerd. Verschillende rupsen, zoals die van nachtpauwoogachtigen, spinnen een cocon.
Dat is een omhulsel van een kilometerslange zijdedraad, die talloze malen om de rups wordt gewikkeld, waarbij de windingen met een soort kleefstof aan elkaar worden gelijmd. Binnenin zo'n veilige cocon verpopt de rups en verwisselt van gedaante. De duur van het popstadium is soms een dag of tien, soms ook wel drie jaar ! Dat hangt af van de vlindersoort en van uitwendige omstandigheden als temperatuur en vochtigheid.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer