W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

Het Portugees oorlogsschip

Orde : Siphonophora - familie : Physaliidae - geslacht : Physalia en soort : Buiskwallen. Het oorlogsschip behoort tot het fylum Cnidaria, waartoe ook de koralen en de zeeanemonen behoren.
Het oorlogsschip wordt gevreesd om zijn krachtige steek. Hij is ��n van de eenvoudigste diervormen, heeft geen hersenen en reageert onwillekeurig op prikkels. Hoewel hij er als ��n dier uitziet, vormt hij in werkelijkheid een kolonie van vele met elkaar verbonden dieren (poliepen), met elk hun eigen taak. Hij heeft tentakels tot wel zestig meter lang en een zwemblaas die lijkt op de hoed die Portugese zeelieden in de Middeleeuwen droegen. Zo komt hij aan zijn naam.
Elk Portugees oorlogsschip kent twee stadia : dat van een drijvende kolonie poliepen (buisachtige structuren, aangepast voor verschillende taken) en dat van een kleine, rondzwemmende medusa, die lijkt op een kwal. Dit is het geslachtsrijpe stadium, waarin het dier zowel eitjes als sperma produceert. Het ontwikkelt zich als een kleine knop op ��n van de voortplantingspoliepen die aan de blaas hangen, tot het losbreekt om een drijvende larve te worden. Dit begint als ��n poliep, produceert er meer en vormt tot slot een complete kolonie.
Soms worden oorlogsschepen met z'n duizenden bij elkaar aangetroffen in warme zee�n. Ze bewegen zich voornamelijk passief voort op de wind, waarbij hun zwemblaas als zeil dient. Dat zeil zit linksom of rechtsom. Dit zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van het dier over de zee�n en oceanen. Het oorlogsschip heeft een symbiotische (voor beide partijen voordelige) relatie met een aantal vissen, waaronder het oorlogsschipvisje, dat een smerig slijm produceert dat hem beschermt tegen de steken. Het leven tussen de tentakels van het oorlogsschip biedt het visje bescherming en lokt andere vissen voor zijn gastheer.
Door de oceaanstroming drijft de prooi tussen de neteltentakels, die het insluiten, verdoden en doden. Het oorlogsschip eet vooral jonge vis, schaaldieren en andere kleine oceaandieren. De tentakels bevatten talrijke nematocysten : dunne holle haartjes gevuld met een verlammend gif, opgerold in kleine omhulsels. Zodra een dier erlangs strijkt, komen de haartjes naar buiten, doorboren de huid van het slachtoffer en spuiten hun gif in. Vervolgens scheiden de voedingspoliepen enzymen af die het voedsel afbreken. Wat overblijft wordt via de monden naar buiten geduwd.
Qua overlevingskansen hoeft het oorlogsschip zich momenteel geen zorgen te maken. Hij is weliswaar gevoelig voor olievervuiling door tankers en kan door straffe wind aan land gespoeld worden, waar hij uitdroogt en sterft, maar als soort wordt hij niet bedreigd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer