Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Postelein
Portulaca
oleracea.
Postelein is een ��njarige plant met vlezige stengels en
blaadjes. Postelein komt oorspronkelijk uit Voor-Indi�, waar hij
in het wild groeit. De geteelde vormen behoren tot de vari�teit
Portulaca oleracea ssp.sativa waarvan de vlezige stengel als
regel rechtop staat en tot zestig cm hoog wordt. De teelt van
postelein is eenvoudig en de vermenigvuldiging geschiedt door
zaad. Postelein groeit zeer snel en reeds een maand na het
zaaien kunnen de eerste jonge blaadjes worden geplukt. Er kan
worden geoogst tot de plant begint te bloeien. In grotere omvang
wordt postelein in het Midden-Oosten en in Zuid-Europa verbouwd.
De plant kan op veel manieren worden benut. De vlezige blaadjes
worden als spinazie bereid en in Frankrijk is salade op basis
van postelein populair. In het Midden-Oosten wordt postelein
gebruikt om er gemengde salades mee te bereiden. Volgens Engelse
recepten kunnen de blaadjes, net als kappertjes, worden
ingelegd. Postelein is ook geschikt voor groentesoepen en voor
pittige mayonaises bij vlees en vis. Bij warme gerechten worden
de fijngehakte posteleinblaadjes pas op het allerlaatste moment
toegevoegd omdat anders smaak en vitamine verloren gaan.
Postelein behoort tot de familie van de posteleinachtigen met
meer dan honderd soorten.