WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De potvis

Orde : Cetacea - familie : Physeteridae - geslacht : Physeter en soort : Physeter catodon. De potvis is één van de drie soorten potvissen in deze familie. De kop van alledrie heeft dezelfde vorm en bevat het spermaceti-orgaan.
De potvis is het grootste dier met tanden van de wereld. Hij volgt de migratie van de pijlinktvis en doet daarbij alle oceanen aan. Dit enorme gevaarte komt tot zes keer toe naar de oppervlakte om een minuut lang te ademen door zijn blaasgat. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn vierkante kop die eenderde van zijn lichaam beslaat en plaats biedt aan de zwaarste hersenen van het dierenrijk.
Deze reusachtige walvis heeft buiten de mens weinig vijanden. Hij trotseert de oceanen in scholen van twintig tot veertig walvissen, samengesteld uit vrouwtjes, jongeren en kalveren. Het spermaceti-orgaan is aan beide kanten voorzien van een luchtzak en bevat maar liefst 1900 liter wasachtige olie. De spermaceti heeft zijn naam te danken aan het feit dat deze olie in de zeventiende eeuw ten onrechte voor sperma werd aanzien. Hedendaagse wetenschappers weten dat het orgaan geen rol speelt bij de reproductie, maar zijn niet zeker van de exacte functie. Het zou voor opwaartse druk kunnen zorgen bij het duiken naar grote diepte of kunnen helpen bij het( concentreren van geluiden bij echolokatie. Maar het zou ook de temperatuur kunnen regelen of kunnen helpen bij de decompressie (aanpassen aan verschillende dieptes).
Pijlinktvis is het favoriete voedsel van de potvis en is te vinden in wateren van meer dan duizend meter diep, met opwaartse koude stromingen. Maar hij eet ook wel reuzeninktvissen die op grote diepte in de oceaan worden aangetroffen. Potvissen verteren dagelijks ongeveer drie procent van hun lichaamsgewicht. Naast inktvis voeden ze zich met steenvis, zalm, vleet en haai. Deze zoogdieren vangen hun prooi in diep water, waar het zich slecht is. Misschien vinden ze hun prooi met de hulp van echolokatie, of misschien kunnen ze hun prooi zien, aangezien veel vissoorten lichtgevende organen hebben die opgloeien in het donker.
In de paartijd vormen potvissen paarscholen die bestaan uit vrouwtjes van alle leeftijden, kalveren, jongen en één tot vijf volwassen mannetjes. Een mannetje paart buik aan buik met een ontvankelijk vrouwtje. Na een lange draagtijd werpt het vrouwtje één kalf van ongeveer vier meter lang en duwt het voorzichtig naar de oppervlakte om adem te halen. Het kalf wordt ruim twee jaar gezoogd, daarna kan het nog zeven jaar duren voor ze opnieuw werpt.
In het verleden werd er gejaagd op potvissen vanwege hun waardevolle olie die werd gebruikt voor kaarsen en cosmetica. Hun tanden leverden bovendien ivoor op. Begin negentiende eeuw werden het echte slachtpartijen. Sinds 1988 is er een officieel verbod op de commerciële walvisjacht. Het dier staat momenteel geregistreerd als kwetsbaar.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer