W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De puitaal

De puitaal of Zoarces viviparus.

Beschrijving
Zeer lange rugvin met eerst 72-85 vertakte vinstralen, vervolgens vijf tot elf onvertakte korte vinstralen, dan weer 16-24 vertakte vinstralen; anaalvin met 80-95, borstvinnen met 16-22 vinstralen en buikvinnen met slechts drie vinstralen.
Rug en flanken geelbruin, onderzijde grijsbruin; 12-15 schuine donkere vlekken op de rug en rugvin; op de flanken een rij ronde vlekken. Borstvinnen met geeloranje randen. Bodemvis met zeer lange rug- en anaalvin, die beide in de staartvin overgaan. Vaak is midden in de rugvin een deel van de vinstralen korter dan de andere en onvertakt; het aantal onvertakte vinstralen kan per populatie verschillen, soms zijn ze zelfs afwezig. Grote borstvinnen.
Puitalen brengen - zoals de soortnaam viviparus aangeeft - levende jongen ter wereld. Uiterlijk verschillen mannetje en vrouwtjes nauwelijks van elkaar, behalve als het vrouwtje zwanger is. De paring vindt in augustus plaats; de jongen komen van januari tot maart ter wereld. De eitjes rijpen tot eind juli, waarna weer inwendige bevruchting kan plaatsvinden. In oktober zijn de larven 23 mm lang; ze kunnen uiteindelijk voor de geboorte een lengte van 58 mm bereiken. Het aantal jongen kan van 24 tot 105 variļæ½ren.
Lengte
Maximaal 50 cm.
Verspreiding
Noordoost-Atlantische Oceaan, Noordzee en Oostzee. Langs onze kust en in onze zeegaten algemeen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer