WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : De mens - algemeen

De Punische Oorlogen

Toen de Romeinen het vasteland van ItaliŽ beheersten, waren ze slechts door een smalle zeestraat gescheiden van het eiland SiciliŽ. Eenmaal zover op het pad van de veroveringen gevorderd, konden ze moeilijk weer terug. SiciliŽ werd beheerst door de Grieken en de Carthagers. De Carthagers hadden een niet onaanzienlijke macht ontplooid in het westelijk bekken van de Middellandse Zee.
Omstreeks 270 voor Christus  bezaten die Carthagers een gebied in Noord-Afrika, de eilanden Corsica en SardiniŽ, een deel van SiciliŽ en de Balearen. Al een paar eeuwen lang hadden de PuniŽrs (FeniciŽrs), zoals de Romeinen de Carthagers noemden, strijd geleverd met de Griekse steden van SiciliŽ, vooral met Siracusa. Maar ze waren er niet in geslaagd het eiland helemaal te veroveren. Het opkomende Rome was Carthago een doorn in het oog, en oorlog tussen de beide mogendheden kon niet uitblijven.
De eerste Punische Oorlog duurde van 264 tot 241 voor Christus. Het was een strijd van de landstaat Rome tegen de zeemogendheid Carthago. De Romeinen veroverden betrekkelijk gemakkelijk SiciliŽ, maar konden op zee lange tijd geen zege behalen. Toen bedachten de Romeinen iets waardoor de strijd op zee een beetje op die op het land ging lijken. Op de voorsteven van hun schepen werd een brug aangebracht die van onderen van een zware ijzeren pen was voorzien. Wanneer een vijandelijk schip was geramd, werd de brug neergelaten en konden de Romeinse soldaten twee aan twee naar voren stormen. De uitvinding van deze 'enterbrug' bleek een groot succes te zijn. De PuniŽrs werden in 241 voor Christus bij de Egadische Eilanden verslagen. Bij de vrede moesten ze SiciliŽ aan Rome afstaan. De Romeinen maakten er een provincie, een wingewest, van. Dat was voor de inwoners niet prettig. Die waren nagenoeg rechteloos en moesten veel belasting betalen. Terwijl Carthago omstreeks 240 voor Christus last had van huurlingenopstanden, maakte Rome zich meester van SardiniŽ en Corsica. De PuniŽrs waren hierover slecht te spreken, maar stelden zich schadeloos met een aantal veroveringen in Zuid-Spanje. Bij de militaire activiteiten aldaar maakte vooral de 28-jarige Hannibal zich als aanvoerder van het leger verdienstelijk.
Rome kon deze nieuwe uitbreiding van de Carthaagse macht in Spanje maar moeilijk aanvaarden. De Romeinen vestigden een militaire basis in de stad Saguntum binnen de Cathaagse invloedssfeer. Dat was Hannibal te veel. Hij viel de stad aan en de Tweede Punische Oorlog (218-201 voor Christus) was een feit. Hannibal kon, aangezien Rome de zee beheerste, niet met een vloot naar ItaliŽ gaan. Daarom koos hij zijn route over de PyreneeŽn, door Zuid-Frankrijk en over de Alpen. Vijf maanden nadat hij vertrokken was, verscheen hij in Noord-ItaliŽ. Daar kreeg hij meteen de steun van de GalliŽrs. De Romeinen spanden daarop al hun krachten in om Hannibal te verslaan, maar dat lukte hen niet. Tenslotte, in 204 voor Christus, staken ze naar Afrika over, en daar kwam Hannibal hen achterna. Ditmaal wonnen de Romeinen. Carthago's macht was gebroken. Rome was voortaan meester van het westelijk deel van de Middellandse Zee.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer