W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

Houden in quarantaine

De grootste bedreiging voor een slangenverzameling is de introductie van ziekten door pas verkregen dieren. Als nieuwe exemplaren alleen van een betrouwbare handelaar of fokker worden betrokken en voor aankoop zorgvuldig worden ge´┐Żnspecteerd, kan het risico zo klein mogelijk gehouden worden, maar ook dan blijft het verstandig om nieuwe dieren apart te huisvesten. Behandel deze dieren alsof ze ziek zijn. Houd hen op een steriele bodemlaag, zoals tissuepapier, zodat ze grondig schoon kunnen worden en hun uitwerpselen op parasieten kunnen worden gecontroleerd. Raak hen zo weinig mogelijk aan en doe dit altijd nadat de andere slangen van de collectie verzorgd zijn. Gebruik voor hen ander gereedschap (tangen, schepjes, ...) of steriliseer dit na gebruik grondig. Gebruik drinkbakken, verstopdozen, enzovoort nooit door elkaar. Houd de slangen, indien mogelijk, in een afzonderlijk vertrek.
Het is moeilijk vast te stellen hoe lang de quarantaine moet duren. Veel slangenziekten kunnen geruime tijd aanwezig zijn voordat een dier merkbaar ziek wordt, maar het zorgvuldig observeren van haar uiterlijk, de manier waarop ze vervelt en of ze haar voedsel op de juiste manier eet en verteert, zouden aanwijzingen moeten geven over haar gezondheid.
Als na een tweetal maanden alle goed lijkt te gaan, is het waarschijnlijk veilig  om het nieuwe dier bij de rest van de verzameling te huisvesten, afhankelijk van het observatievermogen en de feeling van de eigenaar. Behandeling met medicijnen als voorzorgsmaatregel tijdens de quarantaine wordt gewoonlijk niet aanbevolen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer