WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

De Ragdoll

Een Amerikaanse raskat die zijn naam dankt aan het feit dat hij zich in handen van mensen volledig ontspant en slap wordt als een ragdoll, m.a.w. een lappenpop.
Uiterlijk
Een grote, langharige raskat die sterk op de Heilige Birmaan gelijkt, behalve wat het wit van zijn aftekening betreft en zijn wat zwaardere lichaamsbouw.
Legende
Deze kat is uniek, want het is de enige recente raskat die een geschiedenis heeft die op een legende is gebaseerd. Van alle andere rassen die zich op een legendarische afkomst beroemen, is de werkelijke geschiedenis vervlogen in de mist der tijden. De mythe van de Ragdoll kan echter worden teruggevoerd tot de vroege jaren zestig van de twintigste eeuw. Indertijd was een drachtige poes van Perzisch type, die Josephine werd genoemd, betrokken bij een verkeersongeluk. Ze brak haar bekken bij een aanrijding door een auto. Haar eigenares, de Californische kattenfokster Ann Baker, beweerde dat deze verwonding tot gevolg had dat Josephines nakomelingen bijzonder ontspannen waren en niet op pijnprikkels reageerden. Genetisch is dat vanzelfsprekend onzin, maar het verhaal werd eindeloos opgedist en wordt door goedgelovige fans aanvaard.
Ware geschiedenis
Voor zover kan worden achterhaald kwamen deze katten voort uit de verbintenis tussen een witte Perzische poes en een Heilige Birmaanse kater. Er bestaat echter enige twijfel. Sommige deskundigen denken dat de poes meer van een Angora dan van een Pers weg had en dat bovendien een bruine Burmees op één of andere manier een rol heeft gespeeld in de vroege fasen van het ontstaan van de Ragdoll. De poes Josephine zal waarschijnlijk wel bij een verkeersongeluk betrokken zijn geweest, maar dat kan geen enkel effect hebben gehad op de genetische opmaak van haar nakomelingen. De Californische kattenfokker Denny Dayton en zijn echtgenote waren verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de Ragdoll. Ze werkten hard aan de kampioenschapsstatus, waarbij ze uiteindelijk succes hadden. Vanaf de jaren tachtig werd de Ragdoll ook in België en Nederland steeds populairder.
Persoonlijkheid
Dit is een ontspannen kat. Wat ook zijn ware genetische achtergrond zal blijken te zijn, het kan niet worden ontkend dat de Ragdoll één van de liefste katten is, hoewel er op shows ook veel minder ontspannen exemplaren te zien zijn geweest. Door zijn fans wordt hij geprezen als de ultieme raskat, door zijn critici wordt hij gezien als een levende slappe pop.
Kleurslagen
Er zijn drie variëteiten : Colourpoint, Mitted en Bi-Colour, elk in vier kleuren : Seal, Blue, Chocolate en Lilac.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google