W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

De regenboogboa

De regenboogboa of Epicrates cenchria wordt bijna twee meter lang en haar verspreidingsgebied strekt zich over een groot deel van Zuid-Amerika uit. Er worden ongeveer acht ondersoorten erkend, waarvan er drie soms verkrijgbaar zijn in de handel. De grondkleur is diepbruin, geelbruin of oranje met zwarte cirkels op de rug en kleinere cirkels op de flanken, die in het midden soms lichter zijn. De kleurrijkste ondersoort is de rode regenboogboa of E. cenchria cenchria, die een rijke roodbruine of oranje grondkleur en een opvallende tekening heeft.
De Colombiaanse regenboogboa, met een groter verspreidingsgebied dan alleen Colombia, E.c. maurus, is bruiner van kleur en de tekening wordt bij het ouder worden minder goed waarneembaar. De Argentijnse regenboogboa, E.c. alvarezi, verschilt opvallend van de andere doordat de grondkleur rondom de ringen donkerder is dan de lichtbruine of beige harten van de ringen, waardoor de tekening er netvormig uitziet.
De verzorging van alle ondersoorten is gelijk. Ze zijn iets minder veeleisend dan de boa constrictor maar verlangen wel een gelijksoortige behuizing, temperatuur en voeding. Hun voortplantingsgewoonten zijn voorspelbaarder : de temperatuur moet tijdens de winter kunnen dalen tot 20-22 graden Celsius, dan paren zij in het voorjaar. Tot twintig jongen worden geboren na een draagtijd van ongeveer tweehonderd dagen. De jongen zijn feller gekleurd dan de volwassen dieren en ze kunnen gewoonlijk gemakkelijk met jonge muizen gevoerd worden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer