WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : De mens - algemeen

Renaissance en reformatie

Omstreeks 1300 begon er in de Westeuropese beschavingsgeschiedenis een periode die bekend staat als de renaissance. Dit Franse woord betekent 'wedergeboorte'. Men wil ermee aanduiden dat de klassieke oudheid als het waren opnieuw geboren werd, omdat de waarden ervan waren herontdekt. Het wijsgerig en wetenschappelijk denken, de beeldende kunsten en de bouwkunst, de letterkunde en de opvattingen over de inrichting van de staat, dat waren die waarden waarover men zo geestdriftig was.
De mens van de renaissance werd er op diepgaande wijze door beÔnvloed. Het maakte hem vrijer en zelfstandiger in zijn voordeel en deed hem meer openstaan voor maatschappelijke en politieke veranderingen. De sterke binding aan allerlei groepen, zoals aan dorpsgemeenschappen, kloosters, ridderorden en de kerk, begon aan kracht in te boeten.
Traditionele waarheden werden meer en meer in twijfel getrokken. Hervormingsbewegingen in de kerk, die zich al vele malen eerder hadden voorgedaan, leidden voor het eerst tot een blijvende breuk : de protestantse kerken ontstonden. Begonnen in ItaliŽ, breidde de renaissance zich langzaam over Westeuropa uit. De renaissance vormt een scheiding tussen de middeleeuwse en de moderne mens.
(foto : fragment uit de muurschildering van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel van het Vaticaan)
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer