W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

Ren� Magritte

Magritte, Ren� (Lessen 21 nov. 1898 - Schaarbeek 15 aug. 1967), Belgisch schilder, tekenaar en illustrator, volgde twee jaar lessen aan de academie te Brussel. Na een periode van zoeken in de richting van het kubisme en het futurisme kwam hij, vnl. door zijn bewondering voor De Chirico's werk, tot een van de meest typische vormen van het surrealisme. Zijn potloodtekening Le jockey perdu (1925; thema later diverse malen verwerkt in schilderijen) wordt beschouwd als de beslissende wending. Het symbolisme en het werk van Xavier Mellery en Fernand Khnopff, het werk van schrijvers als Baudelaire, Verlaine, Mallarm� en Poe en volksboeken (Fant�mas, Ars�ne Lupin, Rouletabille) behoren eveneens tot de bronnen van zijn bevreemdende, fantastische beeldenwereld.
In de periode 1926-1929 verbleef Magritte te Le Perreux-sur-Marne en te Parijs, waar hij relaties aanknoopte met Andr� Breton en andere surrealisten. In 1930 keerde hij terug naar Brussel, waar hij voordien als ontwerper van behangselpapier had gewerkt. Zijn oeuvre is vrij homogeen, met uitzondering van de periode 1940-1946, waarin hij een impressionistische techniek toepaste. De voorwerpen en personages zijn meestal afgebeeld in een pijnlijk accurate, gladde en scherpe schilderwijze. De dagelijkse, vertrouwde dingen worden op een onthutsende manier met elkaar geassocieerd. Door het negeren van de normale verhoudingen en van de fysieke eigenschappen van de afgebeelde voorwerpen of lichamen tracht Magritte het beeld dat men zich van de realiteit vormt, te verstoren. De afbeelding wordt op logische wijze onlogisch gemaakt en de titels van zijn composities houden geen verband met het zichtbare tafereel. Ondanks de onverwachte associaties is Magrittes werk geenszins speels; evenmin heeft het een humoristische inslag. De erotiek is een van de belangrijkste thema's, maar het 'bourgeois-element' is ten minste even belangrijk.
Tegen het einde van zijn leven werden sommige van zijn composities door de kunsthandel als bronssculpturen gelanceerd. Het werk nam een eigenaardige wending na de Tweede Wereldoorlog met de Periode Vache, waarin een volslagen irre�le wereld wordt voorgesteld en de interne samenhang van het beeld teniet wordt gedaan. Zijn werk vond vooral veel weerklank in Groot-Brittanni� en de Verenigde Staten. Magritte maakte ook wandschilderingen, in het Casino te Knokke en in het Congrespaleis te Brussel.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer