W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De reuzenmanta

Orde : Batiformes - familie : Mobulidae - geslacht : Manta en soort : Manta birostris. De reuzenmanta behoort tot de Mobulidae, de mantaroggen en duivelsroggen, waartoe onder andere de soorten uit de Atlantische en Stille Oceaan behoren.
Deze ontzagwekkende rog is ��n van de grootste vissen in de zee. Het is een reusachtige, vleermuisachtig dier dat door het water glijdt op langzaam klappende vleugels. Vanwege de twee grote horens die op zijn kop naar voren steken noemden zeelieden hem vroeger duivelsvis. De vleugels zijn buikvinnen met een spanwijdte van zeven meter. De horens gebruikt hij bij het eten. Hij ziet er dreigend uit maar is ongevaarlijk en eet liever plankton dan mensen. Manta betekent 'deken' in het Spaans, wat op zijn brede, platte vorm slaat.
Jonge reuzenmanta's springen vaak tot twee meter boven het water uit, waarna ze met een harde klap neerkomen.  Er zijn zelfs salto's waargenomen of twee of drie sprongen achter elkaar. Volwassen manta's komen slechts gedeeltelijk boven water. Het kan zijn dat het springen dient om parasieten te verwijderen.
In de paartijd verzamelen reuzenmanta's zich bij tropische riffen om te paren. Het mannetje achtervolgt het vrouwtje tot ze, na een halfuur, langzamer gaat zwemmen. Voor het paren bijt hij zich in ��n van haar vinnen vast. Nadat ze met een tweede mannetje heeft gepaard, verlaat het vrouwtje het rif. De jongen ontwikkelen zich in de moeder en worden levend geboren. Ze zijn dan in een soort van envelop gewikkeld, die gevormd wordt door hun zijvinnen. Ze maken zich als snel vrij en zijn dan direct onafhankelijk. Hun gewicht verdubbelt in het eerste jaar, maar ze verlaten de ondiepe wateren pas enkele jaren later.
Reuzenmanta's hebben geen vast territorium. Ze verzamelen zich alleen om te paren en soms om voedsel te vinden. Er wordt vermoed dat ze soms hun prooi in dichte scholen concentreren door samen te werken. Lipvissen verwijderen de parasieten van de manta's. Elk individu wacht op zijn beurt om door deze kleine vis te worden behandeld.
De reuzenmanta eet zo�plankton (microscopisch kleine schaaldieren) en kleine vissen. Met alleen kleine tandjes in zijn onderkaak, vangt hij voedsel door het uit het water te filteren. Hij zwemt met zijn brede, rechthoekige bek open en stuwt water naar binnen met de twee vinnen bij zijn ogen. Het water gaat de bek in en door de kieuwen weer naar buiten, waar kieuwzeven de prooi tegenhouden. Hun prooi is zo klein dat deze gigantische roggen dagelijks enorme hoeveelheden kleine diertjes moeten eten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer