W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie�n en reptielen
 

De reuzenpad

Orde : Anura - familie : Bufonidae - geslacht : Bufo en soort : Bufo marinus. De reuzenpad behoort tot de familie Bufonidae, die uit driehonderd soorten zogenaamde 'echte padden' bestaat.
De reuzenpad kan even groot worden als een kip en is ��n van de grootste padden ter wereld. Hij plant zich gemakkelijk voort, is een dwangmatige eter en wordt in alle stadia van zijn levenscyclus beschermd door dodelijke vergiften. Hij is een ontzettende opportunist die in uiteenlopende leefgebieden weet te gedijen. Hij floreert overal waar hij is uitgezet en vormt soms zelfs een plaag.
De reuzenpad weet uitstekend te overleven door zijn aanpassingsvermogen, brutaliteit en gebrek aan natuurlijke vijanden. Hij kan het hele jaar door paren. Reuzenpadden zijn veel brutaler dan andere amfibie�n. Zo schrikken ze er niet voor terug zich onder een lantaarnpaal te verzamelen om insecten te vangen. Net als andere padden is de reuzenpad niet volledig afhankelijk van water. Is het dikkopje eenmaal een volwassen dier, dan keer de pad alleen nog naar het water terug om zich voort te planten, tenzij er een ernstige droogte heerst. In dat geval dringt hij zelfs tuinen binnen op zoek naar vijvers of zwembaden met water.
De reuzenpad is met twee jaar geslachtsrijp en een vrouwtje legt tot 30.000 eitjes waardoor het dier zich snel kan voortplanten. De paringsroep van een mannetje bestaat uit een 'brrrr-geluid' dat doet denken aan een rinkelende telefoon. Vrouwtjes zijn geneigd om de grootste en luidruchtigste mannetjes te kiezen om mee te paren. In het water legt het vrouwtje, en bevrucht het mannetje, een kleverige stroom eitjes, die aan wieren blijven kleven. De eitjes komen snel uit en de dikkopjes ontwikkelen zich in ongeveer twaalf dagen tot via de longen ademende padjes.
De reuzenpad is een eetmachine die ieder organisme verslindt wat op zijn weg komt. Hij jaagt het meest op insecten en weekdieren, maar ook wel op muizen, kikkers, padden en kleine slangen. De meeste prooi vangt hij op het land vanuit een hinderlaag. Wordt hij zelf belaagd, dan geven klieren op zijn schouders een sterk gif af dat de aanvaller verlamt en uiteindelijk doodt. De dikkopjes zijn al even vraatzuchtig. Als een pad een korf bijen openbreekt, kan hij honderden bijen opeten zonder merkbare hinder te ondervinden van hun steken. In sommige voorsteden van Florida zijn er padden gesignaleerd die uit vuilnisbakken of voerbakken voor huisdieren eten die buiten staan.
Op sommige plaatsen, onder meer in Australi�, is de reuzenpad een plaag geworden. In gebieden waar hij inheems is, houden roofdieren en parasieten de populatie op peil. Waar hij floreert zijn de roofdieren echter drastisch in aantal teruggelopen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer