W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

Ringhalsslangen

De ringhalsslang, Diadophis punctatus, is een kleine, schuwe soort uit Noord-Amerika. Hoewel er een aantal ondersoorten wordt erkend, die soms als aparte soorten worden beschouwd, is de enige vorm die voor slangenhouders van belang is de zuidelijke ringhals of D.p.punctatus, omdat de andere niet vaak voorkomen en mogelijk lastige voedselvoorkeuren hebben.
D.p.punctatus wordt ongeveer dertig cm lang en is bruin, donkergrijs of zwart van boven en feloranje of rood onderaan. Haar naam ontleent ze aan een opvallende oranje ring net achter de kop. Wanneer ze opgeschrikt wordt, verheft de ringhalsslang haar staart en krult deze als een kurkentrekker, zodat de heldere kleuring zichtbaar wordt. Gevangen dieren worden al snel tam en vertonen dit gedrag zelden.
Ze kunnen gemakkelijk in een klein hok of plastic trommel worden gehouden op een bodemlaag van fijn gravel of kleikorrels. Een deel bedekt u met een ondiepe laag bladeren of vochtig veenmos en hierop legt u een stuk platte bast of leisteen. Een alternatief kan een met vochtige bladeren of mus gevulde verstopdoos zijn. Het onderkomen wordt van tijd tot tijd lichtjes besproeid zodat er een vochtige, maar niet al te natte omgeving ontstaat. Ringhalsslangen eten kleine amfibie´┐Żn, vooral watersalamanders, en andere slangen, maar een dieet van regenwormen lijkt in gevangenschap bijzonder goed te voldoen. Ze leggen eieren, maar worden in gevangenschap niet regelmatig gefokt.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer