WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De riviereend

Orde : Anseriformes - familie : Anatidae - geslacht : Merganetta en soort : Merganetta armata. De riviereend is één van de drie zeer gespecialiseerde eenden die de berggebieden van het zuidelijk halfrond bewonen.
Constant vechtend tegen turbulent water, voelt de riviereend zich goed thuis in de stroomversnellingen, steile watervallen en gevaarlijke, met rotsen bezaaide stromen van het Andesgebergte. Deze krachtige vogel is in staat om zich door de ruwste wateren te begeven, schijnbaar onaangedaan door de stroomsterkte. Hij brengt zijn dagen vechtend door tegen de schuimende, ijskoude rivier, zoekend naar smakelijke hapjes tussen de rotsen en vegetatie.
In een ingewikkeld paringsritueel vertonen de mannetjes hun opvallend getekende verenkleed door met hun vleugels te schudden, te springen, te buigen en met hun poten te schoppen, daarbij water opspattend. Paren nestelen in holtes in bomen, rotsspleten of hoge rotsrichels boven het water. Onmiddellijk na het uitkomen worden de jonge eenden aangemoedigd tot zwemmen. Hun moeder roept ze tot ze in het water springen, en hoewel sommige van steile hellingen vallen en van de rotsen afstuiteren, blijven de meeste ongedeerd omdat ze zo licht zijn. De ouders houden de jongen tussen zichzelf en de oever in, om hen te beschermen tegen de stroming.
Riviereenden zijn zeer gevoelig voor veranderingen in hun leefgebied en hun aantal neemt vooral in noordelijke delen van hun leefgebied af. Ontbossing heeft vloedstromen veroorzaakt die nestplaatsen vernietigen en het voedselaanbod beperken. Mijnbouw in de bergen heeft ook gezorgd voor metaalvergiftiging en vergiftiging door zure regen, wat zowel de vogels als hun eieren aantast. Daar komt nog bij dat veel van de leefgebieden van de eenden simpelweg verdwenen zijn door hydro-elektrische dammen. Daarom zijn twee van de drie ondersoorten, waaronder de Chileense riviereend, nu wettelijk beschermd. Ondanks zijn toenemende kwetsbaarheid wordt de riviereend momenteel echter niet beschouwd als een bedreigde soort.
De riviereend is een kleine vogel, maar perfect gebouwd voor het leven in snelstromende wateren. Door zijn slanke, torpedovormige lijf en zijn extreem grote zwemvliezen is hij in staat om stroomopwaarts of stroomafwaarts te peddelen, terwijl hij rotsen of andere obstakels in het water vermijdt. Ze brengen een groot deel van hun tijd door in de rivier, waar ze helemaal bestand lijken tegen de kracht van het water. Ze kunnen over watervallen heen schieten en er zelfs onder staan zonder gewond te raken. Zijn ze gealarmeerd, dan duiken deze vogels simpelweg onder de schuimende stroomversnelling om ongezien te ontsnappen. Wanneer hij niet eet, zwemt de riviereend ontspannen in rustige wateren dicht bij rotsen en vegetatie. Ook roest hij op rotsen in het midden van de rivier, ver weg van roofdieren.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer