WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Historische figuren

Roald Amundsen

Amundsen, Roald Engelbregt Gravning (Hvitsten, nabij Oslo, 16 juli 1872 - tussen Noorwegen en Spitsbergen op of na 18 juni 1928), Noors ontdekkingsreiziger, brak in 1894 een medicijnenstudie af om zich te trainen voor een leven als poolreiziger. Terwijl hij zich bekwaamde in de navigatie, werd hij uitgenodigd deel te nemen aan de Belgische zuidpoolexpeditie met de Belgica (1897-1899) onder baron Adrien De Gerlache de Gomery. In 1900 behaalde hij zijn brevet als kapitein der koopvaardij en in 1903 ondernam hij zijn eerste grote expeditie, die beoogde de noordwestelijke doorvaart te volbrengen en tevens de plaats van de magnetische noordpool te bepalen. Hij kocht de haringkotter Gja en vertrok in juni 1903 met zes begeleiders uit Noorwegen, om via Groenland de Canadese arctische archipel binnen te dringen. De eerste twee winters werden doorgebracht op King William Island, vanwaar hij langdurige exploraties verrichtte rond de magnetische noordpool. Niet ver van de delta van de Mackenzie moest men in het derde jaar opnieuw overwinteren, zodat het 1906 werd voor de Gja door de Beringstraat de Grote Oceaan bereikte, waarmee na drie eeuwen vergeefse pogingen eindelijk de noordwestelijke doorvaart was volbracht.
Na een lezingentournee zette Amundsen een nieuwe onderneming op voor de exploratie van de Noordelijke IJszee en het bereiken van de noordpool en kocht daarvoor Nansens befaamde Fram aan. Het bericht dat Peary hem vr was geweest (1909), deed hem besluiten zijn plannen radicaal te wijzigen en een poging te wagen de eerste aan de zuidpool te zijn. Ruim een jaar (van 13 jan. 1911, toen de Fram in de Walvisbaai ankerde tot 30 jan. 1912) verbleef Amundsen met zijn mannen in het antarctisch gebied; op 14 dec. 1911 bereikten zij de zuidpool. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liet Amundsen een schip bouwen, de Maud, waarmee hij in juli 1918 opnieuw naar de noordpool vertrok. De expeditie ondervond veel tegenslag, zodat men drie keer moest overwinteren aan de Noord-Siberische kust. In 1922 verliet Amundsen de expeditie, die onder Sverdrup werd volbracht. Amundsen was inmiddels overtuigd geraakt van de grote betekenis van de luchtvaart voor de exploratie van de poolstreken. Na enkele vergeefse pogingen om over poolzee en noordpool naar Amerika te vliegen, ontmoette hij in de Verenigde Staten de gefortuneerde Lincoln Ellsworth, die besloot hem te financieren. In 1926 maakte hij met deze en met Umberto Nobile met het luchtschip Norge een geslaagde vlucht over de noordpool naar Alaska, waarbij men 71 uur in de lucht bleef en grote delen nimmer gexploreerd gebied kon verkennen.
Amundsen wilde zich hierna aan wetenschappelijke arbeid wijden. Toen echter in 1928 Nobile met de Italia op de terugweg van de noordpool verongelukte, meldde Amundsen zich aan voor een hulpexpeditie, die op 18 juni per Frans vliegtuig Noorwegen verliet. Dit vliegtuig is nog vr Spitsbergen in zee gestort en over het lot van de inzittenden is nooit iets bekend geworden.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer