W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De rode piranha

Orde : Characiformes - familie : Characidae - geslacht : Serrasalmus en soort : Serrasalmus nattereri. In tegenspraak met de roofzuchtige reputatie van de piranha voeden de meeste van de ongeveer dertig soorten zich met waterplantjes, vissen, fruit, noten en zaden en zijn ze gewoonlijk niet agressief.
Onverschrokken jaagt deze kleine Zuid-Amerikaanse roofvis in grote groepen op zieke of gewonde prooidieren, ongeacht het formaat. De reputatie als moordzuchtige menseneter van de rode piranha is echter slechts deels terecht. Zonder steun van de school hebben de bijtgrage vissen beduidend minder zelfvertrouwen.
De zwemblaas van de rode piranha (die het drijfvermogen regelt en vibraties waarneemt) staat via het apparaat van Weber in verbinding met het inwendige oor. Naast zijn excellente gehoor maakt zijn reukzin de piranha tot een uiterst effectieve roofvis. Een groep piranha's kan een prooi verslinden die vijftig maal groter is dan een enkele vis. Volwassen dieren jagen in de schemering, jongere vissen overdag. In het droge seizoen drogen waterwegen op en moeten de vissen het met minder ruimte stellen, wat de concurrentie om voedsel verhevigt.
In het wild leggen piranha's tijdens de paaitijd, van maart tot augustus, elke drie tot vier weken eitjes. De vrouwtjes benutten de regentijd, die in deze periode valt, door kuit te schieten bij overstroomde planten waar de eitjes in de begroeiing blijven hangen. Zo zijn de eitjes en later de jonge visjes beschermd. Gemiddeld legt het vrouwtje van de rode piranha afhankelijk van haar formaat zo'n duizend relatief grote eitjes. Na de bevruchting bewaakt het mannetje de eitjes totdat die tien dagen later uitkomen.
Met zijn vlijmscherpe tanden die als messen in mekaar haken, bijt de piranha moeiteloos door vlees en bot heen. De tanden zijn zo scherp dat mensen er wapens van maakten. Jonge piranha's eten ongewervelde dieren zoals wormen en muggenlarven. Eenmaal volgroeid eten ze ook vissen, krabben, amfibie�n, reptielen, vogels en zoogdieren en verder zetten ze hun tanden in alles wat op het water drijft. Het is bekend dat rode piranha's ook capibara's aanvallen en een dier van ongeveer 45 kilo in ��n minuut tot op het bot kaal kunnen vreten.
In de Amazone en de Paranarivier is de piranhapopulatie vermoedelijk constant en de soort wordt niet bedreigd. De rode piranha is tevens een populaire aquariumvis.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer