W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De rode poon

De rode poon of Chelidonichthys lucernus.

Beschrijving
Eerste rugvin met acht tot elf stekels, tweede rugvin met veertien tot achttien, anaalvin met veertien tot zeventien vinstralen en borstvinnen met tien tot elf door vinvlies verbonden en drie vrije stralen; 65-71 schubben op de zijlijn.
Rug en bovenzijde van de flanken lichtrood; onderzijde oranje of wit. Borstvinnen aan de bovenzijde diepblauw met rode randen en groene stippen. Vrij lange, spitse snuit met hol profiel; snuitput tweelobbig met kleine stekeltjes langs de rand. Zijlijn glad met normale schubben.
De rode poon komt in de Noordzee veel minder algemeen voor dan de grauwe poon. Rode ponen verdragen geen watertemperaturen lager dan twaalf graden Celsius. In het voorjaar trekken ze via Het Kanaal de zuidelijke Noordzee binnen. De meeste trekken in november via dezelfde route naar het zuiden terug. Hun voedsel bestaat uit kreeftachtigen, bodemvissen, weekdieren, wormen en stekelhuidigen. Rode ponen paaien van mei tot oktober op diepten van 20 tot 150 meter.
Lengte
Maximaal 75 cm.
Verspreiding
Atlantische kusten van Afrika en West-Europa, Noordzee en Oostzee. Langs onze kust, voornamelijk in de zomermaanden niet ongewoon.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer