WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : De mens - algemeen

Het eeuwige Rome

In het Nabije Oosten was als een totaal nieuwe samenlevingsvorm de stad geboren. De steden brachten een snelle culturele ontwikkeling met zich mee, zoals nooit eerder had plaatsgevonden. Het was een keerpunt, dat de niet-schrijvende mens van de schrijvende, en de eenvoudige prehistorische jager van de gevestigde koopman scheidde.
Sommige van die vroege steden groeiden uit tot staten en een enkele stad werd zelfs een wereldrijk. Maar dit alles gebeurde in AziŽ en niet in Europa, althans niet tot de opkomst van de stad Rome. Wat Athene en Sparta niet gelukt was, dat lukte de stadstaat Rome wel. In enkele eeuwen slaagde Rome erin een wereldrijk te vormen van een omvang als er nog niet was geweest. Taaie volharing, dapperheid en vaderlandsliefde waren hiervoor de onmisbare factoren.
Maar ook het vermogen om goed te organiseren en te besturen was een eigenschap die de Romeinen goed van pas kwam. Hij bijzondere aanleg voor het recht heeft wettenverzamelingen nagelaten die nog steeds de grondslagen vormen voor de huidige rechtsopvattingen in de westerse wereld. Maar niet alleen daarom noemen wij Rome 'eeuwig'. Het zijn haar kunstuitingen, haar letterkundige, historische en wijsgerige geschriften die nog altijd de moeite van het bestuderen waar zijn. Haar taal, het Latijn dat genoemd werd naar de landstreek Latium, leeft nog in de wetenschappelijke terminologie voort. Ook de Romaanse talen, zoals het Frans en het Spaans, wortelen in het Latijn. Zonder het oude Rome zou de westerse wereld niet zijn wat zij is. Al is het Romeinse wereldrijk verdwenen, Rome is gebleven.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer