WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Historische figuren

Ronald Reagan

Ronald Wilson Reagan (6 februari 1911 - 5 juni 2004) was een Republikeins politicus uit de Verenigde Staten, oud-filmacteur, oud-gouverneur van de staat Californië. Hij werd, als opvolger van de Democraat Jimmy Carter, de 40e president van de Verenigde Staten en diende twee ambtstermijnen uit, van 1981 tot 1989. Hij werd The Great Communicator genoemd, de grote communicator. Deze bijnaam dankte hij aan zijn vermogen om zijn ideeën en gevoelens op de bevolking over te brengen. Met zijn humor en one-liners versloeg hij menig tegenstander. Zijn vrolijke optimisme was een welkome eigenschap ten opzichte van zijn voorganger.
Reagan werd geboren op 6 februari 1911 in Tampico, Illinois als zoon van een schoenverkoper. Hij begon zijn carričre bij een regionaal radiostation als sportverslaggever. De Hollywoodse filmmaatschappij Warner Bros bood hem in 1937 een contract aan en tot begin jaren '50 speelde hij in totaal in 53 films, met als belangrijkste rol zijn hoofdrol in Kings row, een film uit 1942 die werd genomineerd voor drie Oscars. Zijn carričre werd net als die van veel andere acteurs in die jaren in negatief opzicht beďnvloed door de Tweede Wereldoorlog. Net voor het uitbreken daarvan tekende hij een contract dat hem tot de best betaalde acteur van dat moment maakte. Tijdens de looptijd van dit contract brak de oorlog uit en werd hij (sinds de jaren dertig reserve-officier) opgeroepen voor actieve dienst in het Amerikaanse leger. In die tijd was hij aanhanger van de Democratische Partij.
In 1950 verruilde hij zijn acteursbestaan voor een baan in dienst van General Electric, als reizend vertegenwoordiger van huishoudelijke apparaten. Ook maakte hij de overstap naar de televisie, toen nog een medium in de kinderschoenen. Ronald Reagan trad op als host van een aantal zaterdagavondprogramma's, met GE Theater als bekendste. In deze tijd maakte hij geleidelijk de overgang naar de Republikeinen. Hij verwierf in 1964 landelijke bekendheid met een televisietoespraak ter ondersteuning van de Republikeinse presidentskandidaat Barry Goldwater. Deze toespraak, A time for choosing, bevatte het gedachtengoed dat zijn gehele politieke carričre onveranderd is gebleven: een beperkte rol voor de overheid, bescherming van individuele vrijheden en een krachtig militair apparaat om deze te beschermen in een wereld die, volgens Reagan, steeds sterker werd bedreigd door het communisme. In 1966 werd hij gekozen tot gouverneur van Californië, wat hij bleef tot 1974. In 1976 stelde hij zich kandidaat voor het presidentschap maar werd in de voorronde op het laatste moment (tijdens de afsluitende conferentie) verslagen door de zittende president Gerald Ford. In 1980 werd hij wel de Republikeinse kandidaat en versloeg op 69-jarige leeftijd president Jimmy Carter overtuigend.

 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer