WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De roodbekwever

Orde : Passeriformes - familie : Ploceidae - geslacht : Quelea en soort : Quelea quelea. De roodbekwever is één van de 105 soorten in de wevervogelfamilie Ploceidae.
Deze typische vogel vliegt in enorme zwermen en verduistert de lucht als een soort van rookwolk. Hij is een bekend gezicht in grote delen van Afrika en hoewel hij als een onschuldig vogeltje oogt, kunnen roodbekwevers veel schade aanrichten als ze in enorme aantallen de gewassen van hun zaden ontdoen.
Meestal broedt de roodbekwever tijdens de regentijd, als de kans op het vinden van voedsel het grootst is. Maar in veel delen van Afrika is de regen niet te voorspellen en is er geen vaste broedtijd. De vogels wachten gewoon tot er genoeg voedsel is en gaan dan paren. Broedende paren verzamelen zich in doornbomen, waarbij de mannetjes opvallen door hun rode broedverenkleed. Na de paring weeft het mannetje een koepelvormig nest van gras, waarin het vrouwtje de eitjes legt. De jonge vogels komen zo'n veertien dagen later uit en kunnen al na twee weken met de zwerm meevliegen naar een nieuwe foerageerplek. Ze planten zich snel voort tot enorme zwermen, maar bij voedselschaarste neemt hun aantal snel af.
Omdat hij vooral zaden eet, heeft de roodbekwever een sterke snavel om door de stevige bast bij het voedzame binnenste te kunnen. Toch is dit voedsel in Afrika niet altijd makkelijk te vinden. Op veel plekken bloeien de planten enkel in de natte tijd en produceren dan zaden. In droog gebied met semi-woestijnen bloeien planten soms jaren niet, om dan opeens na een plensbui in bloei te schieten. Daarom moet de roodbekwever altijd op weg blijven en geregeld van het ene voedselrijke gebied naar het andere trekken of achter de regenbuien aan. Als ze een goede graanoogst vinden, schieten de roodbekwevers naar beneden, eten zich rond en trekken daarna weer verder.
Veel vogelsoorten leven en voeden zich samen, maar de roodbekwever is wel bijzonder sociaal. Hij vliegt in reusachtige zwermen van soms wel tienduizend vogels, die met perfect gesynchroniseerde bewegingen door de lucht boven de Afrikaanse boslanden en savannen wervelen. Als één vogel omkeert, keren ze allemaal om en als er eentje neerstrijkt om te eten, doen ze dat allemaal, met de nodige rampzalige gevolgen voor de boeren. Toch vallen deze zwermen in het niet bij de aantallen die zich 's nachts in de rust- of broedkoloniën verzamelen. Hier kunnen superzwermen ontstaan van soms wel vier miljoen roodbekwevers, samengepakt tussen het gebladerte van bomen.
Deze zwermen vormen van oudsher een probleem voor boeren, maar vroeger hielden ze de vogels weg van de traditioneel kleine akkers door ze door kinderen te laten verjagen. Heden ten dage lijken mechanische vogelverschrikkers, roofvogels, vergif of zelfs explosieven niet opgewassen tegen de plaag.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer