W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

Roodstaartslangen

Deze prachtige slang uit Zuidoost-Azi� was vroeger opgenomen in het geslacht Elaphe, maar wordt tegenwoordig geclassificeerd als Gonyosoma oxycephala. Ze wordt ongeveer twee meter lang, en met uitzondering van de zwartgerande schubben op het voorste deel van het lichaam en het uiteinde van de staart dat rood of bruin is, is ze geheel groen. De kop is smal en er loopt een donkere streep over het oog, dat ook groen is. De tong is lichtblauw. Dit is een in bomen levende slang met een slanke bouw.
De verzorging van deze soort is tamelijk eenvoudig op voorwaarde dat er in gevangenschap gefokte of goed gewende wilde exemplaren beschikbaar zijn. De meeste wilde slangen die ge�mporteerd worden, dragen zeer veel parasieten met zich mee evenals een aantal ziekten, en hun conditie wordt bovendien be�nvloed door de niet al te vriendelijke manier van omgang met en transport van de dieren. De meeste sterven kort na aankomst. In kleine aantallen zijn er in gevangenschap gefokte dieren verkrijgbaar, en deze verdienen bij aankoop de voorkeur boven de wilde, ge�mporteerde dieren.
Aangenomen dat er gezonde dieren beschikbaar zijn, hebben deze middelgrote hokken nodig. Als er een tak aanwezig is zullen ze er gebruik van maken maar dit is niet essentieel. Er wordt soms aangenomen dat ze een grotere luchtvochtigheid nodig hebben dan andere colubriden, maar dit is waarschijnlijk bij in gevangenschap gefokte jongen niet het geval. Er moet voortdurend een temperatuur heersen van 25-30 graden Celsius, maar kleine verlagingen in de nacht en winter zijn waarschijnlijk niet schadelijk. Volwassen dieren eten graag muizen, maar jonge dieren hebben soms hulp nodig, zoals plaatsing van een kleine muis in hun bek, waarna ze het dier gewoonlijk vanzelf doorslikken.
Paartjes die aan hun omgeving gewoon zijn, paren het hele jaar door, maar de vrouwtjes kunnen het sperma opslaan, wat het precies vaststellen van het paarseizoen moeilijk maakt. De legsels bestaan uit vijf tot acht eieren en de broedtijd is aan grote variatie onderhevig, tijden van 80-180 dagen zijn bekend. Pasgeboren jongen accepteren muizen zelden meteen, maar kunnen wel gemakkelijk gedwongen worden gevoerd.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer