W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Roomse kamille

Of grote of dubbele kamille, schubkamille.
Anthemis nobilis.

De kamille is een ��njarige plant waarvan de zich knoestig ontwikkelende stengel twintig tot vijftig cm hoog kan worden. De bladeren zijn dubbelgeveerden spletig. De bloemhoofdjes hebben witte straalbloesems, die tijdens de nacht of bij regenachtig weer benedenwaarts zijn gericht. De geur van de roomse kamille is kruidig, maar de smaak ietwat bitter. De bloeitijd loopt van juni tot september. Het gedijt goed in gezelschap van koren en in aardappel- en bietenvelden. De in korenvelden groeiende roomse kamille zou de grootste geneeskundige waarde hebben. Veel huisvrouwen maken ook in de keuken gebruik van de luchtverfrissende eigenschap van de kamille. In het warme jaargetijde verdwijnt bij voorbeeld de geur van verrotting en verdwijnen er de onaangename geurtjes door van de vaat. De werkzame stoffen van de kamille zijn tegenwoordig in talrijke producten van de pharmaceutische industrie verwerkt. Van de plant worden in de bloeitijd alleen de bloemhoofdjes verzameld. Gebruikt kunnen worden de bloeiknopjes, de fijn gevederde blaadjes en de jonge en sappige bovenste delen van de stengel. Bij vochtig of nevelig weer bevat de plant slechts half zoveel kamille-olie en daarom mag alleen bij stralende zonneschijn worden geoogst. Na het drogen kan het geoogste goed gemakkelijk zijn waarde verliezen. Het moet op een droge plaats worden bewaard; vochtige kamille is waardeloos.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google