Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Roomse kamille
Of
grote of dubbele kamille, schubkamille.
Anthemis nobilis.
De kamille is een ��njarige plant waarvan de zich knoestig
ontwikkelende stengel twintig tot vijftig cm hoog kan worden. De
bladeren zijn dubbelgeveerden spletig. De bloemhoofdjes hebben
witte straalbloesems, die tijdens de nacht of bij regenachtig
weer benedenwaarts zijn gericht. De geur van de roomse kamille
is kruidig, maar de smaak ietwat bitter. De bloeitijd loopt van
juni tot september. Het gedijt goed in gezelschap van koren en
in aardappel- en bietenvelden. De in korenvelden groeiende
roomse kamille zou de grootste geneeskundige waarde hebben. Veel
huisvrouwen maken ook in de keuken gebruik van de
luchtverfrissende eigenschap van de kamille. In het warme
jaargetijde verdwijnt bij voorbeeld de geur van verrotting en
verdwijnen er de onaangename geurtjes door van de vaat. De
werkzame stoffen van de kamille zijn tegenwoordig in talrijke
producten van de pharmaceutische industrie verwerkt. Van de
plant worden in de bloeitijd alleen de bloemhoofdjes verzameld.
Gebruikt kunnen worden de bloeiknopjes, de fijn gevederde
blaadjes en de jonge en sappige bovenste delen van de stengel.
Bij vochtig of nevelig weer bevat de plant slechts half zoveel
kamille-olie en daarom mag alleen bij stralende zonneschijn
worden geoogst. Na het drogen kan het geoogste goed gemakkelijk
zijn waarde verliezen. Het moet op een droge plaats worden
bewaard; vochtige kamille is waardeloos.