WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Het Heelal

Dossier Het Heelal

Opmerkelijke ruimtesondes

Voyager 1 en 2 begonnen hun ruimtereis in 1977. Sinds januari 1998 is de Voyager 1 het verst verwijderde object ooit door de mens vervaardigd. Hun koers leidde hen langs Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. In november 2003 naderde Voyager 1 als eerste ruimtetuig de uiterste grens van ons zonnestelsel.

Galileo
Galileo vertrok in 1989 en bestond uit twee sondes. De ene daalde af in de atmosfeer van Jupiter en verzamelde daar als eerste informatie over de binnenkant van de atmosfeer van een reuzenplaneet. Het andere deel werd in een baan rond Jupiter gestuurd.

Op zijn weg naar Jupiter verzamelde Galileo als eerste gedetailleerde gegevens over asteroïden en hij observeerde ook de inslag van de komeet Schoemaker –Levy op Jupiter.
Hij vond aanwijzingen van vloeibare lagen zout water onder de oppervlakte van Europa, Ganymede en Callisto en onderzocht uiteenlopende vulkanische activiteit op Io.
Na gedurende twee jaar Jupiter te hebben omwenteld eindigde in 1998 de hoofdmissie van de sonde. NASA verlengde de missie echter drie keren om nog langer gebruik te maken van de unieke mogelijkheden van de sonde. In september 2003 heeft de vluchtleiding de sonde na een tocht van 4.631.778.000 kilometer laten neerstorten in de atmosfeer van de planeet omdat de brandstofvoorraad van de sonde uitgeput raakte. (Lees meer over Galileo bij de NASA)

Mars Climate Orbiter en de Mars Polar Lander
In het kader van het Mars Surveyor Program lanceerde de NASA rond de jaarwisseling 1998-1999 de de Mars Climate Orbiter en de Mars Polar Lander. De missie startte met ambitieuze doelstellingen: de zoektocht naar sporen van leven en het doorgronden van het Martiaanse klimaat en de geschiedenis van de planeet. Daarnaast wou men ook de aard en de hoeveelheid natuurlijke rijkdommen van de planeet inventariseren.
Van de Mars Polar Lander werd na de landing niets meer vernomen. Ook de Mars Climate Orbiter ging verloren, voornamelijk omdat de software die moest dienen voor de navigatie en de landing een foute vertaling van Engelse meeteenheden naar het metrische systeem bevatte. (Lees meer over de Orbiter en de Lander op de site van de NASA)

De Mars Pathfinder had meer geluk dan zijn voorgangers en zorgde voor prachtige beelden van het Marsoppervlak.

Huygens
In januari 2005 landde de sonde Huygens op Saturnus’ maan Titan. Op de site van de ESA en de NASA kan je de foto's bekijken die Huygens maakte en zelfs naar geluiden van Titan luisteren. De Cassini blijft nog vier jaar rond Saturnus wentelen voor meer onderzoek van het systeem en Titan in het bijzonder.

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google