WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Het Heelal

Dossier Het Heelal

Rusland lanceerde drie navigatiesatellieten
Enkele dagen vooraleer West-Europa een eerste testsatelliet voor zijn toekomstig navigatiesysteem Galileo de ruimte inschiet, heeft Moskou drie kunstmanen voor zijn eigen navigatieconstellatie Glonass gelanceerd. Op de basis Bajkonoer in Kazachstan vertrok zondag om 06.07 uur Belgische tijd een krachtige Proton-K draagraket. Die beschikt over een Bock-DM accelerator die meerdere keren tot ontbranding kwam, alvorens drie meegevoerde satellieten in de gewenste cirkelvormige baan met een inclinatie van 6,48 graden ten opzichte van de Evenaar te brengen.
Contact verloren
Het betrof twee satellieten van de nieuwe generatie voor het Russische satellietnavigatiesysteem Glonass en een ouder exemplaar. De nieuwe hebben een minimale levensduur van zeven jaar, de oudere satelliet moet minstens vijf jaar operationeel zijn. Elke kunstmaan woog 1,5 ton. Volgens het Duitse persbureau DPA verloor men na de baaninjectie het contact met het trio. Uren later werd dit met twee exemplaren hersteld. Of dat maandag ook al het geval was voor de derde is onduidelijk.
Inhaaloperatie
Glonass werd in de jaren tachtig ontwikkeld door het Russische leger en is daarmee een tegenhanger van het Amerikaanse GPS dat in wezen ook militair is. Glonass raakte omwille van financiële moeilijkheden de jongste jaren wat in verval, maar Moskou is nu aan een inhaaloperatie bezig. Er wentelen nu 17 satellieten voor Glonass rond onze planeet, maar één ervan zou tijdelijk uit dienst zijn genomen. Tegen 2010 moet de constellatie 24 stuks omvatten.
Woensdag moet van op Bajkonoer een Sojoez de Giove-A, de allereerste satelliet van Galileo, het navigatiesysteem van de Europese Unie en het Europese Ruimtevaartbureau ESA, lanceren. De dag erna is opnieuw een Proton aan de beurt. Die moet de Americom 23 telecomsatelliet van de Luxemburgs-Amerikaanse operator SES Americom in de ruimte brengen.
 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google