WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Carine's Kattenpagina

Russisch Blauw

Een oude raskat die onder allerlei namen bekend heeft gestaan : Maltees, Maltees Blauw, Archangelsk Blauw, Kat van Archangelsk, Oosters Blauw, Spaans Blauw, Blauwe Rus en Russisch Korthaar. Ooit werd hij zelfs Amerikaans Blauw genoemd. Volgens Rush Shippen Huidekoper zou dat waarschijnlijk kunnen worden toegeschreven, zo schreef hij in 1895, aan het feit dat de Maltese Kat al enige jaren zeer populair was in de Verenigde Staten en dat hij waarschijnlijk zorgvuldiger dan enige andere raskat ook werd gefokt, zodat zijn vertegenwoordigers een eigen type van goede kwaliteit vertoonden. Toch noemde ook Huidekoper in 1895 hem anders, namelijk de Russische Kat. Dat was verwarrend genoeg een naam die in 1889 ook door de Engelse deskundige Harrison Weir werd gebruikt, maar dan voor de Russische Langhaar. Hoewel er nog steeds auteurs zijn die er de voorkeur aan geven de Russisch Blauw gewoon als de Russische Kat te bestempelen, kan dit het best worden vermeden vanwege de eerdere betekenissen. In de jaren veertig werd men het erover eens dat de officiŽle naam Russisch Blauw moest luiden. Hij wordt wel beschreven als een kat voor echte liefhebbers. In Frankrijk wordt hij de Bleu Russe, in Duitsland de Russisch Blau en in Engeland de Russian Blue genoemd.
Uiterlijk
Oorspronkelijk een robuuste kat met een sterke bouw en tamelijk middelmatig van verhoudingen, maar een tijd lang heeft hij invloed van oosterse katten ondergaan, waardoor hij er tegenwoordig langer en slanker uitziet. Zijn unieke kenmerk is zijn zeer korte, extreem dicht ingeplante grijsblauwe vacht met een zilveren glans. Hij heeft een wigvormige kop.
Geschiedenis
Net als voor alle katten met een lange geschiedenis zijn er hier ook diverse theorieŽn over het vermoedelijke ontstaan van deze kat in omloop. Feit is dat tegen het einde van de negentiende eeuw, ten tijde van de eerste kattenshows, de Russisch Blauw een populaire kortharige showkat was. In 1889 schreef de Engelse kattendeskundige Harrison Weir over ze, waarbij hij opmerkte dat hij dacht dat ze mogelijk ťťn of andere vorm van de Brits Korthaar Blauw waren. Maar hij moest ook toegeven dat degene die uit Archangelsk kwamen een diepere, zuiverder kleur hadden dan de Engelse Russisch Blauw hybriden. Ze hadden grotere oren en ogen en waren groter en langer van kop en poten. En ook de vacht was extreem kort, met een neiging tot wolligheid, maar helder en glanzend.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdween de Russisch Blauw bijna uit heel Europa. In Groot-BrittanniŽ was er nog ťťn fokker over, Marie Rochford, die in staat bleek een pure lijn voort te zetten. Haar katten vormden dan ook de grondslag waarop na de oorlog de verdere ontwikkeling van deze raskat werd gebaseerd.
Persoonlijkheid
Deze katten worden beschreven als aanhankelijk, verlegen, nadenkend, intelligent, rustig, timide, terughoudend, sereen, kalm, gehard, wellevend, onafhankelijk, enz.
Kleurslagen
De zogenaamde blauwe kleur is in werkelijkheid zilvergrijs. In sommige landen worden andere experimentele kleuren toegestaan (wit, zwart en rood), maar het creŽren van deze varianten lijkt nogal absurd in een ras dat zijn naam aan een kleur dankt.

 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer