W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

Sabelsprinkhanen

Sabelsprinkhanen onderscheiden zich vooral van de veldsprinkhanen door hun lange, borstelachtige voelsprieten. Er zijn in totaal 4.000 soorten, die overwegend van andere insecten leven. Het zijn dus vleeseters.

De groene sabelsprinkhaan lijkt met zijn naar beneden gebogen kop wel wat op een paard. Deze sprinkhaan wordt ongeveer 3,5 cm lang en hij heeft lange, krachtige achterpoten, waarmee hij grote sprongen kan maken. Hij heeft vier vleugels. Deze zijn langer dan zijn lichaam en in rusttoestand zijn ze tegen het lichaam gevouwen. Daarbij bedekken de vaste voorvleugels de gevouwen achtervleugels, die alleen tijdens het vliegen worden gebruikt.

De sprinkhaan vangt zijn prooi door er op te springen. Vervolgens doorboort hij de prooi met zijn krachtige mondwerktuig. Door zijn groene kleur valt hij tussen de planten helemaal niet op.

Sprinkhanen komen vooral �s nachts tot leven. Op warme zomeravonden kun je het getsjirp van de mannetjes horen die de vrouwtjes proberen te lokken. De klanken ontstaan, doordat ze met de holle ader van de linker dekvleugel over de scherpe bovenkant van de rechter dekvleugel strijken. Daardoor wordt een strak gespannen membraan tot trillen gebracht, dit versterkt de klanken. De vrouwtjes zijn stom. Zij kunnen de klanken via gehoororganen in de poten waarnemen. Door een soort trommelvlies worden de geluidsgolven opgenomen. Aan het einde van de zomer deponeren de vrouwtjes de eitjes in lange legbuizen in de grond. Hier overwinteren ze en ze komen het volgende voorjaar als larven uit de grond. Net als hun ouders kunnen ze zich voortbewegen door te springen. Hun vleugels ontstaan pas na de derde van in totaal vijf vervellingen.
Wanneer de vorst invalt sterven alle sprinkhanen. Pas in het erop volgende voorjaar duiken er weer nieuwe larven uit de bodem op.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer