W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Saffraan

Of saffraankrokus.
Crocus sativus.

De saffraan is een tot de lissenfamilie behorend knolgewas. In het voorjaar brengt de plant smalle, grasachtige blaadjes voort die tegen de bloeitijd in september, oktober wederom verdwijnen. Pas dan schieten uit de knollen ��n tot acht blauwachtig-lila rode bloempjes op herfsttijloos lijken. Omdat de saffraan echter bij ons in de natuur niet voorkomt en alleen in tuinen of culturen wordt geplant, is een verwisseling bijna uitgesloten. Van Spanje uit verspreidde de saffraan zich ook naar andere Europese landen. Men kan erover twisten of saffraan een geurige kleurstof of een kleurgevende specerij is. Als kruid worden de bruinrode stempels van de bloemen gebruikt die in groepjes van drie op de stijl zitten. Deze worden met de hand van de pas geopende bloemen geplukt en dan snel en zo omzichtig mogelijk gedroogd. Er zijn 200.000 bloemstempels voor ��n kg saffraan nodig. In de Europese keuken wordt saffraan tegenwoordig nog slechts voor weinig gerechten gebruikt, maar het is onmisbaar in de Zuidfranse vissoep, de bouillabaisse.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google