Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Saffraan
Of
saffraankrokus.
Crocus sativus.
De saffraan is een tot de lissenfamilie behorend knolgewas. In
het voorjaar brengt de plant smalle, grasachtige blaadjes voort
die tegen de bloeitijd in september, oktober wederom verdwijnen.
Pas dan schieten uit de knollen ��n tot acht blauwachtig-lila
rode bloempjes op herfsttijloos lijken. Omdat de saffraan echter
bij ons in de natuur niet voorkomt en alleen in tuinen of
culturen wordt geplant, is een verwisseling bijna uitgesloten.
Van Spanje uit verspreidde de saffraan zich ook naar andere
Europese landen. Men kan erover twisten of saffraan een geurige
kleurstof of een kleurgevende specerij is. Als kruid worden de
bruinrode stempels van de bloemen gebruikt die in groepjes van
drie op de stijl zitten. Deze worden met de hand van de pas
geopende bloemen geplukt en dan snel en zo omzichtig mogelijk
gedroogd. Er zijn 200.000 bloemstempels voor ��n kg saffraan
nodig. In de Europese keuken wordt saffraan tegenwoordig nog
slechts voor weinig gerechten gebruikt, maar het is onmisbaar in
de Zuidfranse vissoep, de bouillabaisse.